ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

София и Скопие се карат, Берлин се гневи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Блокадната политика наподобява е на мода в Европейски Съюз: след проблемите с Полша и Унгария към новия бюджет на общността, в този момент България блокира преговорния развой със Северна Македония. А пробив преди 2021 не се обрисува.

" Не стигнахме там, където от дълго време трябваше да бъдем “, съобщи немският държавен министър за Европа Михаел Рот във видеоконференция с сътрудниците си от другите страни членки на Европейски Съюз. Той изрази разочарованието си от обстоятелството, че страните в Европейски Съюз по този начин и не са съумели да реализират консенсус за започване на предприсъединителни договаряния със Северна Македония и Албания.

България е единствената от 27-те, която блокира формалното започване на договарянията с двете балкански страни. " Това е тежък удар ", съобщи Рот. Канцлерката Ангела Меркел персонално се застъпи за Северна Македония пред София, само че напъните ѝ не се увенчаха с триумф.

Резкият завой в българката позиция

Продължаващото блокиране на договарянията би се трансформирало в опасност за сигурността и стабилността в района, сподели още Рот. Още през март 2020 година всички страни членки, включително и България, се съгласиха да стартират договаряния със Северна Македония и Албания. Остана единствено да бъде избрана съответна дата за това.

Изненадващо през лятото България насочи претенции към Северна Македония да признае, че езикът на страната е акцент на българския. Северна Македония отхвърля това искане и се базира на правото си на самоопределяне. Динамиката сред двете балкански страни е сложна за следене, споделят дипломати в Брюксел, защото двете страни подписаха Договор за другарство през 2017 година.

Михаел Рот за следващ път уточни, че Северна Македония е положила огромни старания в хода на предприсъединителния развой. Дори името на страната беше променено от Македония на Северна Македония, с цел да бъде организиран продължаващият десетилетия спор с Гърция. Северна Македония е претендент за участие от 2005 година.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който също взе присъединяване във видеоконференцията от Брюксел, прикани северните македонци и албанците да не се демотивират. " Не става въпрос дали ще стартират договаряния за присъединение или не, а по кое време ", сподели Шефчович.

Михаел Рот също прикани държавното управление в Скопие да не се обезсърчава. " Става въпрос единствено за една страна, която е в съпротива. " Пробив ще бъде реализиран през идната година по време на португалското председателство.

Никакъв прогрес в договарянията

Наистина ли става въпрос единствено за една страна? Дипломати от Европейски Съюз оповестяват, че Нидерландия има терзания по отношение на започването на договаряния за присъединение с Албания. " В момента не го споделят обществено, а избират да се крият зад България ", споделя един посланик. През ноември Нидерландия изиска Албания да организира още конституционни промени, макар че Европейската комисия окачестви Албания и Северна Македония като " подготвени за участие ".

До някакво развиване със страните от Западните Балкани, които към този момент водят договаряния, не се стигна по време на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Сърбия, да вземем за пример, не съумя да отвори още веднъж нито една от 35-те преговорни глави.

„ Напредъкът в договарянията не зависи от нас, а основно от страните кандидатки “, съобщи Михаел Рот. Според него, напредъкът на Сърбия в реформирането на правовата страна, свободните медии и разрешаването на районни спорове е неудовлетворителен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР