ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Байдън може лесно да подобри отношенията с Русия и Иран само за седмица

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще се сблъска с няколко провокации, когато встъпи в служба в Белия дом. Но от редакцията на английския всекидневник The Independent го поучават на първо време да стартира с възстановяване на връзките на Съединени американски щати с Русия и Иран. И двата външнополитически вектора са потърпевши по време на администрацията на Доналд Тръмп, само че и в двата случая обстановката може да бъде поправена – освен това за доста малко време.

Авторът Даниел ДеПетрис упорства, че за Байдън е по-добре да концентрира ресурсите си по два въпроса: понижаване на напрежението с Иран и реализиране на стратегическа непоклатимост с Русия.

По отношение на Иран администрацията на Тръмп следва тактика за оптимален напън през последните три години. Както написа обаче създателят на публикацията, единственото нещо, което Съединени американски щати реализираха с това, беше да започват саморазрушителен цикъл от взаимни удари, който съвсем се трансформира в действителен спор. Така че първото нещо, което Байдън ще би трябвало да направи, е да върне Съединени американски щати към нуклеарното съглашение. Това може да бъде мъчно, защото Иран желае отплата за вредите, които страната понесе. През юни 2021 година има избори, тъй че настоящето държавно управление надали ще е готово да направи отстъпки.

В допълнение, като цяло, Байдън ще би трябвало да изпрати на Иран явен сигнал, че Съединени американски щати освен желаят да се върнат към съглашението, само че също по този начин са подготвени да заемат по-мека позиция във връзка с Техеран. Нито една от страните няма интерес от спора: Иран е по-слаб от Съединени американски щати, а на собствен ред Вашингтон не желае армията му да „ заседне “ в този район, чието стратегическо значение е минимално за Америка.

Съединени американски щати не се оправиха по-добре в връзките с Русия. Въпреки думите на Тръмп, че желае повече конструктивност в разговора с Москва, двустранните им връзки са по-лоши през днешния ден, в сравнение с преди четири години. Трудно е да си представим, написа създателят на публикацията, че връзките сред Съединени американски щати Русия при Байдън ще се подобрят, тъй като по време на акцията той назова Москва съперник. Има прекалено много въпроси, в които техните ползи са противоположни - правата на индивида, Беларус, Сирия, Венецуела, Украйна. Но даже в случай че тези различия не могат да бъдат избегнати, не е наложително те да доведат до борба.

Подобряването на връзките с Русия обаче е доста елементарно, уверен е създателят на публикацията. Вашингтон и Москва към този момент имат СТАРТ III и Байдън, и Путин биха желали да го удължат, без значение по какъв начин спорят по други въпроси. И двете страни имат вяра, че това съглашение освен резервира стратегическата непоклатимост, само че и вкарва съставен елемент на прагматичната дипломация в връзките.

Управлението е обвързвано с търсене на благоприятни условия и коригиране на неприятни решения, напомня създателят на публикацията. И връщането на верния път с Русия и Иран ще бъде дребна, само че значима стъпка към по-балансирана политика на Байдън, написа The Independent.

Източник: Агенция " Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР