ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

А иска ли Радев подкрепата на БСП за втори мандат?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За първи път страната ни е подложена на невиждан външен напън да загърби националните си ползи и да отвори абсолютно вратата на районен съд Македония към Европейски Съюз.

Всички лобита на македонците по целия свят са впрегнати да изясняват какъв брой несъстоятелни са настояванията на София към Скопие.

Брюксел, Берлин, Вашингтон безусловно размахват пръст на българските управляващи, поради отстояване на позицията ни, че Северна Македония би трябвало да признае българските корени на езика и историята си.
Правителството е изрично, че няма да отстъпи. Борисов знае, че в случай че митингите не го смъкнаха от власт, то изменничество към историята ни безусловно ще го прати на политическото сметище.

Но натискът извън ще продължи.

В тази сериозна обстановка президентът Радев би трябвало да има открояваща се лидерска позиция . Не е задоволително единствено да съобщи: Не можем да дадем легитимация на омразата към България!

Не е задоволителен един телефонен диалог с немския му сътрудник Щайнмайер, който организира довечера. Трябва интензивно лобиране и обяснение; би трябвало хъс за борба с непознатите фактори, скочили против нас; би трябвало политическа решителност за обединен отпор на външния напън. Странно е, че Радев не привиква КСНС (онлайн, схваща се) за стиковане на единна държавна позиция по подобен народен стратегически въпрос с дълготрайни последствия. Според член 92 (1) президентът въплъщава единството на нацията и съставлява Република България в интернационалните връзки. Радев би трябвало да е самодейният общественик на интернационалното поле, който да изясни на всички европейски фактори БЪЛГАРСКАТА позиция и да се опита да притегли съидейници за нашата идея. Това обаче не се случва. На Радев му липсва самодейността, оттатък рецензията към държавното управление.

ДА ОТКРАДНЕШ НА ЕСТОНЦИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

В същото време президентът с необяснимо озлобление завладя територията на американската самодейност " Три морета ", открадвайки от Естония семейството за идната година.

Дипломати подвигат завесата на случилото се преди две седмици в Талин и изясняват, че Естония в действителност не е имала никакво домакинство, защото тази година, поради ковид-кризата, срещата се организира онлайн (присъстваха единствено полският, българският и естонският президенти). Затова естонците са упорствали да си запазят правото за домакинство през лятото на идната 2021 година.
Естонското държавно управление даже неколкократно е уведомило българското Външно , че желае следващата година да е хазаин на срещата, която да се организира присъствено в Талин, а за България да остане семейството през 2022 година. Външно няма нищо срещу това.

Тук обаче се намесил Радев. В Талин той е настоял пред естонската президентка Керсти Калюлайд непременно да поеме председателството на " Три морета " през 2021-а, без да се тормози, че прережда Естония. Прикриването на тези обстоятелства, дружно с лъжата му, че не е бил осведомен преди да отлети за Талин за позитивния ковид-тест на шефа на Военновъздушни сили, уплътняват един нов облик на Румен Радев – противоречив и спорен, воден от възприятието за персоналното си наличие в политиката.

ЗАЩО СА МУ НА РАДЕВ „ ТРИ МОРЕТА “?

Вече излязоха задоволително съществени разбори, който разкриха същността на тази остаряла антируска геополитическа, милитаристическа скица: " да се построи преграда от тампонни страни против Русия, започвайки от трите прибалтийски страни, минавайки през Полша и Беларус, стигайки до Румъния и България ".

„ Включването на България амбициозно и с удоволствие в този съюз значи България да поеме искрено, явни военно-политически задължения за борба с Русия. Може просто да се каже, че името на войната сред България и Русия това е „ Триморието “, написа анализаторът Валентин Вацев, чието мнение бе представено от редица съветски издания.

Инициативата не се поддържа от Брюксел, а Борисов, знаейки всичко това, хитро я заобикаля, отпускайки официално 20 милиона лв. за присъединяване ни, само че без да се ангажира персонално.

РАДЕВ РЕДОМ ДО ЯСТРЕБИТЕ В ЕВРОПА

Какво прави тогава Радев в тази композиция и за какво се подрежда до ястребите в Европа против Русия? От Външно настояват, че президентът е упорствал софийското издание на „ Три морета “ да се организира най-късно през юли. Голям конгрес, дузина държавни глави, на които Радев ще е хазаин – чудесна Пи-ар акция в навечерието на президентските избори!

И тук към този момент идва цялостното отчаяние за лявото политическо пространство – Радев, посочен от Българска социалистическа партия, определен най-вече с гласовете на левите хора в България, оглавява най-яростния антируски милитаристичен сговор! Наистина няма пояснение. Към тези негови „ заслуги “ по отношение на лявото ще прибавим и поддръжката му за закупуване на още 8 самолета Ф-16, които могат да носят атомни бомби, и то в този момент, в изискванията на най-тежка рецесия, „ триморският “ синхрон с Цветанов, който пък единствен застана зад него в упоритостта му да направи длъжностен кабинет. Странни съвпадения, израз или на политическо късогледство, или на неовладян политически егоцентризъм.

И нищо чудно, в случай че вместо фанфари „ Три морета “ се окаже политическата смъртна присъда за Радев освен измежду лявонастроените българи, само че и за редовия гласоподавател. И в случай че той не осъзнава това заради неналичието на базисно политическо мислене, то би трябвало към него да има политически грамотни хора.

А ИСКА ЛИ РАДЕВ ДА БЪДЕ НОМИНИРАН ОТ Българска социалистическа партия ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Този сюжет се развива на фона на изкуствено налаганата в последно време тематика за номинирането на Радев за втори мандат от страна на Българска социалистическа партия. Темата я поде първо вътрешно-партийната съпротива в лицето на Кирил Добрев, който разгласи, че „ Българска социалистическа партия би трябвало да поддържа Румен Радев за втори мандат, тъй като бесепарите го обичат същински “. А бесепарите наясно ли са с позициите на Радев против Русия?

Нинова отговори кардинално: „ в случай че Радев желае от Българска социалистическа партия втори мандат, би трябвало първо да бъде номиниран и да мине по пътя, очакван в устава за издигане и поддръжка на кандидатури за президент дружно с другите номинирани “. Разбира се, казусът не е в номинациите. Кирил Добрев ще ги обезпечи - въпреки всичко има да връща жестове, които президентската институция направи към него по време на вътрешно-партийния избор в Българска социалистическа партия.

Проблемът е, че като бъде номиниран, Радев би трябвало да се изправи пред левите, би трябвало да обикаля структурите и събранията на Българска социалистическа партия, би трябвало да даде доклад, а той към този момент не желае това. „ Президентът Румен Радев няма да се моли и да договаря за нечия поддръжка за втори мандат, той ще разчита на поддръжката на целия народ “, високомерно осветли разграничаването на Радев от Българска социалистическа партия ръководителят на Стратегическия му съвет проф. Александър Маринов.

И това разграничаване става все по-ясно, колкото и някои в Българска социалистическа партия да не желаят да го видят, водени от лъжливата мисъл, че „ Радев е наш “. Не, Радев от дълго време не е на Българска социалистическа партия и Радев по доста въпроси не мисли като Българска социалистическа партия. И това занапред ще става проблем за Българска социалистическа партия – тъй като левият електорат гледа идилистично на Радев, без да си дава сметка за смяната в политическото му държание.

В този изкуствено създаван обществен спор (година преди президентския избор и 5 месеца преди парламентарния) липсва най-важното – какво мисли Радев. Той желае ли да бъде номиниран от Българска социалистическа партия за втори мандат? Ако желае, подготвен ли е да извърви уставния път на Българска социалистическа партия, както го направи през 2016 година, воден за ръка от Корнелия Нинова?

И тук не Нинова „ позволява ерес с президента “ , в какъвто капан се опита да я вкара евродепутатът Иво Христов, а Радев изневерява на позициите си, познати на левите до момента. Както споделят някои в Българска социалистическа партия „ за едно танго се желаят двама “. А в това танго за три години Радев направи доста неверни стъпки по отношение на левицата. И по време на служебния кабинет, в който набута хора на Национална движение „Симеон Втори" и на ГЕРБ, и в в който вместо да вади „ кирливите ризи на ГЕРБ “, се заигра с „ Грипените “. И в годините по-късно, когато натъртваше, че е НАТОВСКИ военачалник! Във военната история на България в интервала от 1955 - 1991, когато бяхме предан член на Варшавския контракт, няма български офицер, който да е заявявал, че е ВАРШАВСКИ капитан, полковник, военачалник! Всички са се гордели, че са БЪЛГАРСКИ офицери и генерали!

В ГЛАВИТЕ НА ДЕСНИТЕ КЪНТИ „ РЕШЕТНИКОВ “

И в случай че Радев загърбва Българска социалистическа партия, в случай че му е неловко към този момент от левите хора, то на кого ще разчита? Трябва да каже! „ На целия народ “, както разяснява проф. Маринов, е фраза без политическо наличие. На десните, които в този момент му се умилкват, поради апела „ Мутри вън “ и проамериканската позиция? Те го ненавиждат! В техните глави кънти „ Решетников “ и „ креатура на Кремъл “. И тезата, внушавана от доближени на президента, че високият му рейтинг в този момент е сигурна гаранция за втори мандат следващата година, е лъжлива. Както е лъжлива и вярата, че като докара десетина президенти три месеца изборите у нас да ругаят Русия, десницата ще го припознае за собствен.

Вероятно занапред ще научаваме истината за Радев – да вземем за пример, за масонската му принадлежност, за това че е напълнил президенството с хора от пловдивската ложа „ Слънце ориент “, на която съгласно просветени, е станал член през 2005 година като водач в „ Граф Игнатиево “, наред с още други изявени българи. И е „ прихванат “ за масон по линия на НАТО. Но за това никой намерено няма да приказва, камо ли самият Радев. Затова пък има високопоставени братя, които с детайлности описват за привличането му в тайната организация.
Всичко това ще откъртва камъчета от мозайката на облика му, прочут досега; ще основава нова атмосфера към президента и неговото политическо бъдеще.

А БЪДЕЩЕТО Е НЕЯСНО

Радев е най-рейтинговият сега политик, само че след година може да се окаже неизбираем за втори мандат заради политическото си извъртане. Един президент в тежест, скаран с всички, изгорил мостове, опитал се да навреди на съвсем всички в страната. Един държавен глава, тръгнал да смъква по едно и също време - непосредствено или подмолно - министър председател, държавно управление, парламент, основен прокурор, че и водача на Българска социалистическа партия, намерил съдружник в лицето на Цветан Цветанов и " Отровното трио ". Не е за поверие!

Един президент, който счита, " в случай че всички в страната се срутят, аз ще съм алтернативата и ще ме изберат за втори мандат ".

Опасна мисъл, която няма нищо общо с политическите действителности. И той занапред ще осмисля това.

В последната година от президентския си мандат Радев ще се сблъска с най-голямото тестване в политическата си кариера. Задават се времена, в които същински ще му пари под краката. И в които ще схваща по какъв начин е пропилял възможностите си за втори мандат.

На всичкото от горната страна " Отровното трио ", на което разчиташе, се провали и токсини (очаквано) и митинга, и концепцията, че оттова може да пристигна смяната.

Остана да виси един президентски пестник.

А юмрукът не въодушевява.

Коментарът на Валерия Велева е оповестен в Епицентър
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР