ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо България е толкова бедна дори 30 години след комунизма?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Защо страни като България и Румъния са толкоз небогати даже три десетилетия след комунизма? Този въпрос е заложен в уеб страницата Quora, който е платформа за задаване на въпроси, под които могат да се получат забавни полемики. Отговор на съответния въпрос се пробва да даде Дино Дион (Dino Dionne), президент и изпълнителен шеф на Genesis Capital Group.

България е надалеч от бедна страна. Всъщност, имайки поради неликвидните активи като недвижимите парцели, българите са богати, показва създателят. За съпоставяне близо 59% от американците имат личен дом, като огромна част имат ипотека върху парцела. Добре открит е фактът, че собствеността на жилище движи брутния вътрешен артикул приблизително от 8 до 12 % (зависи от държавата). В допълнение в отчет на Белия дом от 2019 година се споделя, че над 550 хиляди американци живеят на улицата. Проблемът с бездомните се изостря изключително по време на рецесии.

40% от американците въобще нямат активи. В България обстановката е друга – 95% от българите имат личен дом или благосъстоятелност. Почти всички българи са получили или реституирали някакви аграрни или други земи. Средностатистическият българин живее от заплата до заплата, само че това важи и за американците. Всички българи обаче имат гратис опазване на здравето, а също така висшето обучение е гратис или субсидирано от страната. Университетите обаче са прекомерно доста за страна със 7 милиона население, заради което идва и потребността от привличане на задгранични студенти. Близо 1/3 от българите получават обществени помощи, а над половин милион роми се възползват от облаги като храна и безвъзмезден наем.

В допълнение плоският налог в страната е 10%, до момента в който в Съединени американски щати налозите са в пъти по-високи. Въпреки че по международните стандарти налозите в България са ниски, то мнозина не заплащат никакви. Почти всики в частния бранш мамят данъчните, осигурявайки своите чиновници на минимална заплата. И все пак това по данни от септември 2019 година България има второто най-ниско в Европа съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт – 19.7%. Единствено Естония е с по-ниски проценти. За съпоставяне при гърците процентът е 182%, до момента в който междинният за Европейски Съюз е 80%. Българите са спестовни и не харчат като други европейски страни.

Взимайки под внимание всичко това, по какъв начин България може да е бедна? Не е! Качеството на живот на средностатистическия българин е доста по-високо от това на средностатистическия американец. Повечето българи пътуват и отиват на отмора най-малко един път годишно. Повечето българи, също така, пътуват и в чужбина. Половината от всички българи са пътували най-малко един път до Гърция на отмора. За съпоставяне 130 милиона американски жители даже нямат паспорти. Българите имат 4 седмици годишно отпуска, а платеното майчинство е 1 година (90% от сумата, на която са осигурявани), което е доста обилно, само че не толкоз обилно като в Скандинавия. Така или другояче българите страдат от „ периферния комплекс”, което ги кара да се оплакват доста, може би даже повече от италианците.

Независимо от това България е богата страна. Територията ѝ е повече от задоволителна за 7-милионното ѝ население. Има богата почва, разнороден климат, планини и крайбрежие. Намира се на кръстопътя сред Европа и Азия и има богато културно завещание. Българите са потомци на антични култури и цивилизации, и имат изразено съзнание. Техният човешки капитал е висококвалифициран, което е видно от имиграцията им по света. Ако гърците имат заведения в Америка, то българите работят в IT и научния бранш. На академично равнище българите са по-напред.

Българите обаче са страдали доста исторически. Те губят своята самостоятелност през XIV век, а тяхната просвета, литература, учебни заведения и вяра са съвсем заличени от османските турци по време на техните репресии, които варират от всеобщи геноциди до принудително премахване на националното им съзнание. Едва след Освобождението през 1878 година те потеглят да възстановят нацията си от нулата, до момента в който останалата част от света е в разгара на индустриалната гражданска война. Българите се бият и в двете международни войни, както и в районни войни, само че постоянно са на губещата страна. След всяка война България би трябвало да заплаща големи репарации на спечелилите. Въпреки че не са изгубили нито едно знаме в борба, българите губят войните. Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея. Понякога даже се чудя по какъв начин още са в близост?! Как тази страна продължава да съществува 14 века, като има и най-тежката демографска рецесия в Европа? Българите постепенно се топят. Те губят приблизително по 1.5 души на всяко раждане. Бракът е изгубил своето значение, а раждаемостта е ниска. Да, българите изчезват, само че дали са небогати? Не.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР