ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с погрешно наличие? Въпросът е значим. Редно е виновните институции да отговорят на него, откакто ФрогНюз се натъкна на тотално разминаване сред наличната документи.
Изключително противоречиво се оказва строителството на газопровода в региона на р. Вит край Плевен. Това е един от комплицираните стадии в построяването на тръбата.
Преди към 2 години стартира да се вихри сагата с пресичането на р. Вит от “Турски поток” .
Първоначално проектът е бил тръбите да минат под коритото на реката по по този начин наречения способ " хоризонтално ориентирано сондиране ". При него се употребява огромно количество бентонит под налягане. Отговорните институции и проектантите обаче пропущат обстоятелството, че става дума за карстов регион. Бентонитът отива по-надолу от плануваното, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен, обясниха пред ФрогНюз специалисти. Водата се размътва, става негодна и надлежно се взема решение процесът да спре, до момента в който не се откри различен метод. Това потвърдиха и от " Басейнова дирекция - Плевен " за ФрогНюз.

Такъв в последна сметка се намира - открит траншеен способ. И " Басейнова дирекция " издава нужното за това позволение, тъй като се касае за прекосяване през р. Вит, която е под шапката на институцията.

И тук се намесва Риболовен клуб “Балканка” - неправителствена организация, която се бори за отбрана на природата. “Баканка” апелира разрешителното за прилагане на лекомислен воден обект за прекосяването на " Турски поток " през р. Вит пред Административен съд София - град.
И тук сюжетът се заплита.
От правосъдното решение за първи път излиза наяве, че в делото е показан протокол, съгласно който тръбата е минала през р. Вит съгласно в началото заложения в плана способ - отвесно ориентирано сондиране. Представен пред Административен съд София - град е акт 16, излиза наяве от делото, с което ФрогНюз разполага. В него четем:

" В правосъдното произвеждане е показано позволение за прилагане № CT-05-1090 от 23.12.2020 година на началника на ДНСК за градеж " Разширение на газопреносната инфраструктура на (фирма), редом на северния газопровод " ведно с протокол обр. 16 за определяне годността на градежа, в който е посочено, че пресичането на газопровода към 338.7 - км 339.5 с р. Вит е изпълнено по метода на наклонено-насочено сондиране”.

Куриозното е, че обратно на записаното в правосъдното решение и Басейнова дирекция “Дунавски район”, и в формален отговор от Дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) се показва, че тръбата в региона на р. Вит е построена по траншеен способ.
Къде е истината?
Разминаването в тази ситуация може да е по две аргументи. Първата е да е позволена фактологична неточност в самото дело, което обаче е малко евентуално. Все отново всяка дума в правосъдното решение се обосновава на съответно доказателство.

Втората опция е много притеснителна - “Турски поток” да работи на база на документи с погрешно наличие. Тук изниква въпросът по какъв начин са били признати документите за този газопровод и кой е положил подписи за вкарването му в употреба, в случай че в последна сметка има разминаване в документите. Кой би имал интерес “Турски поток” да бъде приключен скорострелно, до момента в който едно от нужните за построяването му разрешителни се апелира в съда и надлежно към момента не е влезнало в употреба? Какво следва, в случай че това в реалност е по този начин? И ще понесе ли някой отговорност?

От Риболовен клуб “Балканка” ще отнесат въпроса към прокуратурата. Предстои да забележим дали въпросът ще има развиване.

" Не мога да върша прогнози прокуратурата по какъв начин ще реагира. Имаше различен случай с р. Вит при строителството на Автомагистрала “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 година Тогава сигнализирахме до прокуратурата. В момента към момента се води кореспонденция против незнаен причинител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до на никое място, а там черно на бяло се знае кой е причинител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма страна. Те унищожават река след река, вършат безусловно неразрешени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава далавера”, сподели Димитър Куманов от “Балканка” пред Фрог.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР