ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Яне Янев: В момента Пеевски е 100% на подчинение на Борисов. С Доган всичко приключи

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Пеевски на последните избори, в този момент на четвърти, които бяха, дружно Бойко му даде единадесет места за депутати. Начело с Марин Маринов, някогашният министър. Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от Движение за права и свободи да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100% на послушание на Борисов. Той, Доган, с Доган всичко завърши. Това са думи на някогашния премиерски консултант Яне Янев, които проверяващите публицисти от " Антикорупционен фонд " огласиха в третия епизод от новото си следствие.

В оповестената през днешния ден трета част на “Списък за бърз надзор: Историята на Веселин Денков и профилираното правосъдие” се изнасят любопитни секрети записи, в които става дума и за срещи и диалози по проблема Денков на някогашния премиерски консултант Яне Янев с ръководителя на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров. Освен с Цацаров, Янев беседва и с най-малко двама съдии от Специализирания углавен съд.

За срещите главен източник е разказът на самия Янев, а от КПКОНПИ отхвърлиха да разясняват тематиката. Важно е да се подсети, че част от изнесената информация е лесна за верифициране и може да стане ясно дали е достоверна относително бързо.

Въпреки отхвърли за коментар по данни на АКФ от две седмици КПКОНПИ ревизира изнесеното в първите две елементи на следствието по проблема на Веселин Денков. В хода на инспекцията са били извикани минимум седем души, всички от тях участници в записаните диалози.

„ Ценното в тези записи е осветляването на механизмите, по които става лобирането, информацията по какъв начин в действителност са направени основни назначения в правосъдната система и дали написани на хартия правила като разделяне на управляващите и самостоятелност на съда се съблюдават в реалност “ разяснява създателят на следствието Николай Стайков.

„ Изводите от наличието на диалозите не са доста оптимистични - даже и единствено част от изнесеното да е правилно, това е съображение за сериозна инспекция от прокуратурата, от Висшия правосъден съвет и от Инспектората към Висш съдебен съвет “, считат от юридическия екип на АКФ.

В този епизод на следствието се чуват секрети записи с изказвания за:

- интервенция от страна на изпълнителната власт в лицето на тогавашния министър председател Борисов в правосъдната власт и КПКОНПИ;

- лъжесвидетелстване на предпазени очевидци по делото против Веселин Денков;

- интервенция от основния прокурор Иван Гешев в профилираните съдилища;

- интервенция от страна на административния началник на Апелативния профилиран съд в работата на правосъдните сформира по съответни дела;

- голям брой етични нарушавания.

Разследването „ Списък за бърз надзор “ наблюдава историята на Веселин Денков, притежател на знакови софийски заведения за хранене, арестуван през септември 2020 година с обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство.

В първите две елементи от следствието се изнасят записи, правени в течение на няколко месеца, в които Веселин Денков е с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Най-фрапиращото от епизодите до момента е диалогът с двама предложени консултанти, на който се разисква вероятната цена на смяна на мярката за неотклонение на Денков в по-лека - минимум 100 хиляди евро.





Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР