ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Провалените Южен поток, Бургас - Александруполис продължават да харчат

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
В българската държавна енергетика има няколко компании, които стоят на трупчета редица години, макар че е очевадно - те няма да стартират да работят. Защото става въпрос за плановите компании по огромни енергийни планове, на които е комплициран кръст преди повече от десетилетие и от дълго време е ясно, че няма късмет в миналото да се случат. Това се показва в следствие на Георги Велев за 3е-news.net.

Нефтопроводът " Бургас - Александруполис " се провали, сдружението остана и още харчи

Най-дълга история стои зад плановата компания " Бургас - Александруполис ". Дружеството трябваше да дава отговор за построяването на петролопровод, който да заобикаля Босфора и Дарданелите и да разрешава на съветски петролни артикули да се продават непосредствено от Средиземно море. В Бургас трябваше да бъде построен приемен терминал, а в гръцкия град Александруполис петролът да се натоварва още веднъж на кораби. Проектът не се реализира, само че основаните планови сдружения останаха и носят със себе си завещание от задължения, като страната (данъкоплатците) харчи годишно пари за издръжката му.

Последният прочут финансов доклад на Проектна компания " Бургас - Александруполис " е за второто тримесечие на 2020 година Поради законова дупка сега няма изясненост по какъв начин и по кое време държавните сдружения ще стартират да подават своите финансови доклади. До момента данните се разгласиха от Министерство на финансите, като в този момент се чака Агенцията за обществените предприятия и надзор да поеме тази задача. Тази задача е вменена на АППК след приемането на Закона за обществените предприятия.

Проектната компания " Бургас Александруполис " е еднолично държавно сдружение, в което министърът на финансите упражнява правата на страната. Дружеството е акционер в интернационалната планова компания " Транс Болкан Пайплайн Б. В., записана в Амстердам, Холандия, като има 24.5% от капитала ѝ.

Международната компания е основана през 2008 година по силата на Споразумение сред държавните управления на Русия, България и Гърция за съдействие в строителството и употребата на петролопровода. Останалите акционери в компанията са съветски консорциум сред " АК Транснефт ", " Роснефт " и " Газпром петрол " - 51%, обединяване " Хелпе-Траки А.Е. ", Гърция - 23.5% и гръцкото държавно управление - 1%.

Въпреки че петролопровод сред Бургас и Александруполис надали в миналото ще има, тази компания и сега продължава да съществува. Според последните известни данни към 30 юни 2020 година българската планова компания има непокрита загуба от общо 24,6 милиона лв.. Тя е образувана от загубите от активността ѝ през предходните финансови години. Активите на компанията са за общо 484 хиляди лв. в банкови сметки, от които 360 хиляди лв. са блокирани в Корпоративна комерсиална банка.

От данните излиза наяве, че компанията-майка в Амстердам - " Транс Болкан Пайплайн Б.В. " към този момент е била ликвидирана през 2019 година от компанията - ликвидатор C-CORP. В компанията работи един човек, който е генерирал 28 хиляди лв. разноски доникъде на 2020 година. Иначе сдружението има Съвет на шефовете, формиран от трима души - Александър Гаргов, Невелина Колева и Генко Василев. Изпълнителен шеф е господин Гаргов. " Ръководството на " Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис " ЕАД приготвя документи за пускане на процедура по разпродажба на сдружението ", е записано в последния прочут финансов доклад.

Няма " Южен поток ", плановата компания за проваления план " работи " и през днешния ден

Другото любопитно сдружение, по което страната също направи значими разноски, е " Южен поток България " АД. Проектът " Южен поток " предвиждаше построяването на нова газопроводна система за превозване на природен газ от Русия до европейския пазар с потенциал от 63 милиарда кубични метра на година. Газопроводът трябваше да излиза на българския бряг в региона на варненската околност " Паша дере " южно от кв. Галата. За сухоземния маршрут на газопровода се предвиждаше да се употребява трасе Варна - Провадия - Расово до сръбския град Зайчар. По това трасе след това бе построен част от плана " Балкански поток ".

Дружеството " Южен поток България " АД бе учредено през декември 2010 година с акционери 50% БЕХ ЕАД, 50% ПАО " Газпром " ).

В хода на подготовката за строителна фаза през юни 2014 година ЕК инициира процедура по нарушаване по отношение на България, обвързвано с плана. На 1 декември 2014 година държавното управление на Руската федерация и управлението на ПАО " Газпром " разгласи в общественото пространство прекратяването на плана " Южен поток ". Самият президент на Руската Федерация Владимир Путин разгласи, че България е пропуснала доходи от 400 млн. евро на година след отхвърли си да осъществя плана. Тогава даже имаше планове " Газпром " да си потърси правата в съда за пропуснатите изгоди от неосъществения план.

През септември 2015 година акционерът ПАО " Газпром " уведоми " Български Енергиен Холдинг " ЕАД, че смята плана " Южен поток " за преустановен, по отношение на което акционерите започнаха споразумяване на връзките си по плана, излиза наяве от финансовия доклад на Българския енергиен холдинг тогава.

И в наши дни обаче компания " Южен поток България " продължава да съществува. Акционери в компанията с еднакъв брой акции са Българския енергиен холдинг и " Газпром Трансгаз Краснодар ". В края на 2019 година капиталът на компанията е понижен фрапантно до 19 880 акции с номинална стойност от 1000 лв. всяка. Тогава е решено и Жаклен Коен /доскоро началник само че държавния енергиен холдинг БЕХ/ да влезе в Борда на шефовете на " Южен поток България ".

От предоставените данни в Търговския указател излиза наяве, че с изключение на Коен в Съвета на шефовете на компанията влизат Игор Елкин (изпълнителен директор), Борис Тодоров (изпълнителен директор), Меглена Маджарова и Дмитрий Хандога. Последният сега е заместник-началник на отдела за външна икономическа активност на " Газпром " и взе участие в построяването на " Турски поток ". На това изключително общо заседание е подписано съглашение за споразумяване на взаимоотношенията сред БЕХ и " Газпром ". Мандатът на шефовете на компанията пък е удължен до 25 април 2024 година.

Компанията е генерирала загуба от 1,64 млн. лв. за 2018 година Година по-рано пък загубата е била за съвсем 25,2 млн. лв., излиза наяве от информацията в Търговския указател.

За плана бяха ангажирани редица международни компании като бяха даже доставени част от тръбите за създаване на подземната част от газопровода. Бяха доставени и разтоварени край Варна тръбите за газопровода. Всички тези разноски - импровизирано се говореше за 600 млн. лева, в това число по уреждането на връзките с акционерите и неустойки, не е ясно досега по какъв начин са разплатени и дали това няма да докара до нов търговски спор сред България и Русия.

Неосъществената " Горна Арда "

Третото сходно сдружение, което продължава да съществува под крилото на БЕХ, е " Хидроенергийна компания " Горна Арда " АД. Дружеството е замразено от 2017 година след решение на австрийския акционер EVN AG. Оттам напомнят, че акционерното съглашение сред EVN и НЕК за основаване на компания, която да построи и експлоатира хидроенергийна каскада " Горна Арда ", бе подписано на 19 юли 2010 година

Дружеството регистрира загуба от 1000 лв. за 2019 година, излиза наяве от данните в Търговския указател. Според основния акционер EVN при настоящата обстановка в България не е допустима реализацията на този план, излиза наяве още от доклада. При нормализиране на процесите в бранш " Енергетика " и икономическата среда, компанията заявява своята подготвеност да продължи плана.

Другият акционер в плана е НЕК, която има 24 на 100 от капитала. Капиталът на компанията е 58 хиляди лв., а активите ѝ са за 143 хиляди лв.. В управителния съвет на сдружението вземат участие трима души: ръководител е Марио Нидерволфсгрубер, заместник-председател е Анни Христова, а член е Гюнтер Вайлцер. В Надзорния съвет на компанията ръководител е Фридрих Земанек, заместник-председател е Анастасия Маркова, а член на Надзора е Хелвиг Юберакер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР