ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Рицарски ордени самозванци извършват нелегална дейност

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
По едно време в България имаше два синода, две ЦСКА - които май още ги има, две десници и доста обединения, твърдящи, че имат собствен двойник. Даже в зората на демокрацията всеобщо се носеха маратонки Адибас, менте на Адидас. Как да отличим същинския от ментето е комплициран въпрос, още повече когато не приказваме за футболни тимове, а за рицарски ордени.

Почти незабавно след рухването на комунизма, през 1994 година, България открива дипломатически връзки със Суверенния Малтийски медал, чието цяло название е Суверенен боен хоспиталиерен медал на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Това е най-древният от рицарските ордени, оживял до наши дни, както и един от двата ордена, приети от Ватикана и Организация на обединените нации. Той е учреден през XI век в Йерусалим и е по едно и също време както набожен медал в Католическата черква, по този начин и върховен индивид на интернационалното право.

В реалност Малтийският медал съставлява една огромна благотворителна организация, която подкрепя основно лечебни заведения, само че има също доста обществени и филантропични планове. В България са осъществени над 400 дарения в над 130 места. Освен здравна инсталация, Малтийският медал провежда летни лагери за деца от домове за сираци, а по време на пандемията бяха дарени 7 UV лампи за коли за спешна помощ в провинцията.

За страдание в България няма членове на Суверенния Малтийски медал, защото първото условие за участие е да си католик, да помагаш от няколко години за дейностите на Ордена, както и някой от членовете да те предложи. Това обаче не пречи Малтийският медал да има доста съидейници за положителните каузи, които осъществя у нас. Съществуват и по този начин наречените отличия-декорации като Ордена за малтийски заслуги (нещо като българският медал “Стара планина”), чиито носители са президентът Румен Радев, Бойко Борисов, Даниел Митов, Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, дипломати, академични преподаватели, представители на културните среди, видни общественици.

Поради своята суверенност и интернационално самопризнание името на Суверенния Малтийски медал е извънредно известно и характерно. То обаче постоянно е жертва на прекопирване от страна на така наречен непризнати ордени.

От няколко години у нас се основават рицарски сдружения, които употребяват наименованията на антични рицарски ордени. Дали обаче става въпрос за интернационално приети организации? В България много известни са Орденът на рицарите тамплиери в Йерусалим, а от 2018 година развива активност и Суверенен медал на Свети Йоан, рицари на Малта OSJ. Според информацията в техните интернет страници, всеки може да стане член на подобен медал.

В Уикипедия обаче рицарите тамплиери са разказани като “self-styled order”, или мним рицарски медал и интернационална неправителствена организация. Той “няма директна връзка с историческия медал на тамплиерите, а се пробва да следва техните завещания, приема за членове християни от всички вероизповедания”. Търсейки информация за Суверенен медал на Свети Йоан, рицари на Малта OSJ, откриваме, че те са регистрирани като Неправителствени организации в гражданския указател на Организация на обединените нации, само че това не значи, че са приети като страна от Организация на обединените нации. Повратната точка, на която те основават своята легитимност е моментът, когато достоверният Малтийски медал е заставен да напусне остров Малта, превзет от Наполеон. Рицарите се пръсват по целия свят, те към този момент нямат страна, нито Велик магистър.

В свое особено послание от 2014 година, Н.В. Мария Владимировна Романова, глава на Руския императорски дом декларира, че постоянно към тяхната канцелария се обръщат обособени лица или организации с въпрос за връзката сред Руския императорски дом и групи, които се самоопределят като " Орден на Свети Йоан от Йерусалим”, като прибавят, че са " православният " или " съветският " вид на Малтийския медал.

" Трябва ясно да се заяви”, твърди Мария Романова, че " никой няма законното право да употребява изменени имена или знаци на Суверенния Военен Хоспиталиерен медал на Свети Йоан от Йерусалим, Роди и Малта, прочут като Суверенен Малтийски медал, който е непроменяемо достоверният последовател с исторически и правни доказателства за своята справедливост от основаването си. “Неслучайно”, продължава мнението на съветската наследница на Романови, “Малтийският медал е приет като суверен индивид на интернационалното право, който поддържа дипломатически връзки с повече от 100 страни по света ".

Някои организации претендират, че са рицарски медал, само че в действителност са частни членски организации или клубове, като не са основани от страна или царуващ монарх. “Има хора, които водени от суетност или по други аргументи, претендират и имитират да са това, което ние сме”. това споделя в изявление за Георги Милков великият канцлер на Малтийският медал през 2019 година. “Много от тях са свързани с не доста чист бизнес. За други е просто суетност. А също и тъй като е елементарно да се популяризира имидж на ордена като клуб по ползи или някаква световна организация с благотворителна цел. Но ние не сме обществен клуб. Ние сме, от една страна, набожен медал, а от друга суверенна страна, индивид на интернационалното право, чиято единствена активност е да прави щедрост “, изяснява той.

Освен че самозваните ордени не са достоверни, някои от тях притеглят членове против възнаграждение и правят незаконна активност. Понякога става дума за хиляди евро. Има случаи, когато даже продават подправени паспорти на Суверенния Малтийски медал, настояват наши източници. Тук към този момент не става въпрос за суетност и показност, а за престъпни действия за облага. Понякога вършат някакви дарения като предлог, само че това няма нищо общо с парите, които събират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР