ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Ще купи ли Спас Русев Булсатком, за да обслужи незаконни интереси с държавни пари?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Бившият притежател на " Виваком " и сегашен член на неговия контролен съвет – Спас Русев, е поискал да придобие " Булсатком ". Финансира го държавната Българска банка за развиване с колосална сума публични средства от доста над 200 милиона лв.. Нищо че ББР е основана със напълно друга цел - да подкрепя дребния и междинен бизнес. От километри мирише на спекулация с държавни пари, които надали в миналото ще бъдат върнати…, написа " Либерта " .

Защо Спас Русев желае " Булсатком " и чий противозаконен интерес прикрива?

Спас Русев е подставено лице на притежателя на " Виваком " – сръбската " Юнайтед Груп ". След като им продаде компанията, той резервира основната си роля като на член на надзорния ѝ съвет - приближен човек на новия притежател. " Виваком " и " Юнайтед Груп " от дълго време желаят да обхванат Булсатком – най-големият самостоятелен снабдител на платена телевизия в България. Поглъщането ще обезпечи господстващо/монополно състояние на " Виваком " на този пазар, а ползата на монополиста постоянно е ограничение на конкуренцията, повдигане на цените и изнудване на доставчиците на наличие (медиите).

Антимонополното законодателство не разрешава сходни покупко-продажби – точно тъй като заплашват конкуренцията, свободния пазар и ощетяват клиентите. Сделка от подобен мащаб предстои на утвърждение от антимонополните органи на Европейската комисия, а там законът се съблюдава и мераците за монопол нямат късмет.

Значи, за реализиране на задачата би трябвало да се наруши законът, в това число като се заобиколи Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния фиктивен човек Спас Русев – той ще уреди монопола, като придобие " Булсатком ", до момента в който се кълне, че няма нищо общо с " Виваком ". Сделката към този момент ще предстои на утвърждение не от Европейската комисия, а от нашата родна Комисия за защита на конкуренцията (Комисия за отбрана на конкуренцията). Тя надали ще си даде напън да проверява кой стои зад Спас Русев и дали има риск от монопол и няма да се поколебае да позволи договорка, която е подкрепена от ръководещия кръг #КОЙ. Това сме го виждали неведнъж през годините.

Защо далаверата се финансира с държавни пари? КОЙ е наредил? България няма да получи парите си назад!

Неприемливо и ощетяващо е тази скандална договорка да се финансира от държавна банка с публични (с нашите) пари, заделени за нуждаещия се малък бизнесмен. Частна банка надали би рискувала да влезе в сходен капан, като загуби както репутацията, по този начин и парите си. А ББР надали в миналото ще си върне голямата сума, която се готви да хвърли за основаването на скрития монопол. Дори и Русев да задържи номинално Булсатком, той полека-лека ще трансферира клиентите на " Булсатком " към " Виваком ". Така " Виваком " няма да даде и една стотинка за монопола си, а финансиращата Русев банка – ББР (всички ние), ще пием една студена вода и няма да получим нищо от парите си. Спас Русев още веднъж ще ужили всички нас, като евентуално източи Булсатком – коронната му дисциплинираност.

Защо държавна банка с задача да подкрепя дребния и междинния бизнес ще финансира скрити монополни ползи? Нима за ББР главен приоритет в COVID-19 рецесията не е подпомагането на закъсалия дребен бизнес? Явно интереса на кукловодите на Спас Русев е по-голям от този на изстрадалите бизнесмени, дребни предприятия, ресторантьори, хотелиери, които крепят стопанската система на плещите си.

Ясно е и че няма по какъв начин това безсрамие да се случи без глоба от най-високо равнище и без утвърждението на корпулентен бизнес-партньор – Делян Пеевски.

Министърът на стопанската система дължи пояснение на данъкоплатците – за какво ББР ще хвърли колосални публични средства в една спекулация, ориентирана против публичния интерес, вместо да ги даде на бизнеса в потребност? Защо държавното управление тегли нови и нови външни заеми – с цел да финансира далаверите на Спас Русев ли?

Въпроси към продавачите на " Булсатком ":

Един от главните акционери в " Булсатком " е и Европейска банка за възстановяване и развитие – институционалната банка на Европейския съюз. Наясно ли е Европейска банка за възстановяване и развитие, че продавайки " Булсатком " на Спас Русев взе участие в основаването на прикрит монопол посредством заобикаляне на закона и в налагането на цялостен надзор на медиите в България?

Наясно ли е Европейска банка за възстановяване и развитие, че ще бъде въвлечена в скандална договорка, финансирана от ББР в отклоняване на нейния мандат да финансира дребния и междинен бизнес в България? ББР към този момент е финансирала никому незнайната компания " Улас Инвестмънт " ЕАД, с цел да купи преди време част от акциите на " Булсатком ". Всъщност в комерсиалния указател притежател на „ Улас Инвестмънт “ се води специалистът по всичко Владимир Каролев.

Наясно ли е Европейска банка за възстановяване и развитие, че Спас Русев е подставено лице на скрити нелегитимни ползи?

И най-страшните въпроси - за свободата на словото: Как Спас Русев и " Виваком " ще „ върнат услугата “ на Пеевски за монопола върху платената телевизия, финансиран с държавни (нашите собствени) пари?

Едните уреждат държавно финансиране на далаверата, а другите? Известни са извънредно околните връзки на послушание сред Пеевски от една страна (началник) и Спас Русев и изпълнителния шеф на " Виваком " Атанас Добрев въпреки това (подчинени). Добрев, който към този момент си има личен телеком в Албания, в последните 4 години източи в интерес на други лица стотици милиони от " Виваком " посредством неразрешени от закона покупко-продажби. Тоест, " Юнайтед Груп " имат изпълнителен шеф на " Виваком ", който в действителност има различен шеф! " Юнайтед Груп " може и да си мислят, че имат телеком, само че в действителност господарят е корпулентен.

Отговорът е явен: " Виваком " ще има прикрит монопол върху платената телевизия. В подмяна, всяка сериозна тематика за властта ще бъде сваляна от ефирен ефир и надлежно от платено разпространяване, или ще бъде принудена да „ слушка “, в случай че желае да бъде предавана и да има доходи – съвършеният механизъм за „ свободата на словото “ в поробена България.

А и идват значими за оцеляване на статуквото избори, нали?!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР