ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Какво излиза от комина на крематориума в Пловдив?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Замърсява ли крематориум околната среда? Защо от комина на този в Пловдив излиза черен пушек? Колко рисково е това? Броят на кремациите през последните години се усилва, което съгласно специалистите не значи, че не би трябвало да се прави по разпоредбите. За какво става въпрос? Екип на Нова ТВ потърси отговори от способените институции.

Черният пушек, който излиза от крематориума в Пловдив не е казус. Случва се от месеци.

Според хората, които се свързали с Нова, това е рисково и нездравословно. Николай Петков е доктор. Работи в Коронавирус –отделение. Преди месец бил на заравяне на Рогошките гробища и забелязал кълба от пушек.

„ Попитах там гробарите каква е тази постройка и на какво се дължи този дим. Те споделиха, че това било крематориум. Седмица по-късно отново минах няколко пъти, и забелязах, че въпросната постройка продължава да бълва големи кълба пушек. Според мен това е неиздържано и замърсява околната среда. “, изясни доктор Петков.

Затова сезира Сдружение „ Зелени Балкани “. Изпраща също фотоси и видео. Сигнали подават и други пловдивчани, с изключение на в Сдружението, и в РИОСВ-Пловдив.

В непосредственост до крематориума се намира дружество за произвеждане на био сокове. Собственикът не пожела да се срещне с екипа на малкия екран, само че служащите в завода обясниха, че са мощно обезпокоени поради гъстия черен пушек и острата миризма. Според тях крематориумът или няма филтри или не ги сменят, тъй като „ са скъпи “.

Експерти също считат, че димът, който излиза е от свободно горене и това са необработени газове. Както и това, че няма следващ развой, който да пречиства и унищожава саждите и нездравословните излъчвания. Няма и филтри, които да ги задържат.

„ Фактът, че се изпуска подобен черен пушек приказва за две неща: или сбъркана технология при производството на оборудването, или неправилна употреба по предписаната от производителя технология. Възможно е и да е зародила след това повреда, която не е отстранена и продължава работата на крематориума с тази повреда. Било то върху пречистващи уреди, филтри или развой на горене. Нещо има, което не се съблюдава и по тази причина е налице този резултат “, счита специалистът от Българска Траурна Камара-Петко Божков.

По думите му, в случай че се съблюдава технология и има пречиствателни уреди, би следвало от там да излиза чист транспарантен въздух, като този от Софийския крематориум.

Заради зачестилите сигнали от Сдружение „ Зелени Балкани “ решили да създадат инспекция.

„ Аз персонално посетих региона, направих фотоси, видях фактически, това което излиза от комините на крематориума няма по какъв начин да е позволено по българската нормативна база “, изясни Христо Николов. Според него без значение какви са изискванията, компанията е длъжна да съблюдава условията на Европейския съюз и нормативната база.

Спазва ли компанията тези условия? Потърсихме притежателите на крематориума - братята Тодор и Калин Посланикови.

„ Черният пушек е от чувалите в които се поставят покойниците когато са умряли от COVID-19. Понякога се поставят и в три чувала. При нас идва една огромна маса с найлон, която на процедура образува черното пропушване което трае няколко минути. В оборудването са инсталирани спомагателни керамични филтри. Просто макар всичките нужни защитни ограничения, поради тези найлони, димът не може да бъде спрян “, акцентира Калин Послаников.

В страната ни има три крематориума- в София, Варна и този в Пловдив. В Софийския също одобряват покойници, умряли от ковид и те са 25-30 % от останалите. Само че, там от комина не излиза черен пушек. Вероятно, тъй като технологията е друга.

„ Зависи от самата технология, която се ползва, само че в действителност главният проблем, който поражда отделянето на газове, е това което се изгаря в пещта “,обясни Пенчо Лазаров, правист към Софийския крематориум.

Има ли проблеми с пловдивския крематирум? Правени ли са инспекции? И в случай че е по този начин, по документи или при действителна работа на оборудванията? Отговорите на тези въпроси потърсихме от РИОСВ-Пловдив. От там изпратиха документално мнение.

От Екоинспекцията показват, че са направили 2 инспекции в крематориума в края на предходната година и ден, откакто ние ги сезирахме - на 7 януари тази година. Обясняват също, че оборудванията работят при цялостно натоварване на мощностите поради епидемиологичната конюнктура в страната. А, от изпускащите устройства (комините към двете пещи) не е открито изпускане на описания в сигналите черен пушек.

Само, че димът, който от екоинспекцията не са открили, е документиран в снимков и видео материал от подателите на жалбите. А, при инспекцията след подадения сигнал от екипа ни пък откриха, че задимяване има в първите 10-15 минути. Процесът на горене се възстановява при постигане на температура от 8500 градуса. Това най-вероятно е повода за краткотрайното задимяване при запалване на пещите, считат още специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР