ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Службите издирват рекламодателите на Евроком

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разследване на " Свободна Европа "

Националната организация по приходите (НАП) и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) се в трите най-гледани излъчвания на кабелната телевизия „ Евроком “, известна с сериозните си материали против ръководещите и прокуратурата. Става въпрос за „ ЕвроДикоф “ на Сашо Диков, „ Честно казано “ на Люба Кулезич и „ Седмичник с Береану “ на Владо Береану.

Това удостовери в сряда пред " Свободна Европа " пълномощникът на шефа на „ Евроком “ – Петьо Стайков. Той допуска, че ползата на службите е предизвикан от инспекция, формирана в Специализираната прокуратура по сигнал на някогашния евродепутат Николай Бареков от края на предходната година. Той също водеше за малко графа в малкия екран, само че беше свален от ефир, след което разгласи, че е подал сигнал за „ нелегално финансиране “ на медията.

" Свободна Европа " потърси за коментар по случая новата говорителка на спецпрокуратурата Генка Брезашка, само че тя не отговаряше на служебния си телефон.

По думите на Стайков от „ Евроком “ към този момент са изпратили на проверяващите цялата поискана от тях информация по отношение на инспекцията по въпросния сигнал. Въпреки това от Национална агенция за приходите и ДАНС са поискали детайлни информации за рекламодателите във въпросните три излъчвания, чиито водещи са обичайно сериозни към държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

" Моля представете информация, от която да е видно какви реклами са предавани във всяко предаване "
„ Моля представете информация, от която да е видно какви реклами са предавани във всяко предаване, кой е рекламодателят – име, контракт и дата, размер на постъпленията от реклами, заплащането на рекламите – фактура и дата, по какъв начин са разпределени приходите сред продуцента и изпълнителя “, пишат данъчните в свое писмо до „ Евроком “ от 12 октомври, представено от „ Сега “.

Успоредно с това, от ДАНС са изискали „ информация за сдруженията – рекламодатели на „ Евроком-Национална кабелна телевизия “ ООД и лица, които са съконтрагенти по контракти за предизборна реклама в локални избори 2019 година “ Писмото на организацията е подписано от зам.-председателя ѝ Недялко Недялков.

Петьо Стайков съобщи пред " Свободна Европа ", че медията му ще даде поисканите данни на данъчните. Той обаче дефинира като необичайно, че службите са решили да желаят подробна информация за рекламодателите на малкия екран месеци, откакто оттова са дали всички поискани им документи по отношение на инспекцията по сигнала на Бареков.

„ По този метод да се търси под вола теле, това е форма на тормоз и на медията, и на публицистите, тъй като не е обикновено човек да работи, до момента в който вървят някакви странни запитвания от институциите, в това число ДАНС, прокуратурата и Национална агенция за приходите “, разяснява Стайков.

Той е уверен, че тези дейности на данъчните и ДАНС сигурно ще повлияят на рекламодателите на „ Евроком “ и те ще се замислят следащия път, когато би трябвало да преценяват дали да популяризират в тази телевизия. Попитан дали посредством такива инспекции страната може да управлява наличието на избрани медии, Стайков сподели, че случаи като този дават пояснение за какво България е на 111-о място в класацията за независимост на словото на „ Репортери без граници “.

„ Нашият рекламен пазар е към 10 пъти по-малък от този в Унгария, да вземем за пример. Това води до взаимозависимост на огромна част от българските медии, които би трябвало да се преценяват с хора, които дават пари отвън рекламния бизнес – политически планове, олигарси. Води и до взаимозависимост от страната, която също е огромен рекламодател с пари по европейски стратегии и държавни поръчки. Когато ти взимаш пари от подобен рекламодател или притежателят ти е обвързван с сходен план, ти служиш негова изгода и това затваря малко устата на свободното слово “, добави Стайков с уточнението, че по този начин се основава и „ опция за косвено въздействие на разнообразни проверяващи структури “.

„ Нали разбирате какъв резултат ще има за малкия екран, когато Национална агенция за приходите погне рекламодателите ѝ? Това се прави, с цел да я унищожат стопански. По безусловно същия метод с „ Биволъ “ започнаха нещата преди година и половина “, разяснява пред Свободна Европа случая притежателят на проверяващия уебсайт „ Биволъ “ Асен Йорданов.

Подобно на „ Евроком “, неговата медия също е обект на интерес от страна на Специализираната прокуратура от пролетта на предходната година. Въпреки че до момента Йорданов не е уведомяван публично в какво го подозират проверяващите, той е схванал, че те търсят очевидци, които да заявяват, че от „ Биволъ “ рекетират хора за пари.

" Специализираната прокуратура от към година и половина – притискат хора да свидетелстват против нас и така нататък Нас не ни осведомят, само че до нас доближи косвена информация по какъв начин разнообразни хора ги викат в спецпрокуратурата, разпитат ги и ги карат да свидетелстват, че „ Биволъ “ е рекетьорски уебсайт, че ние притискаме хората за пари и такива нелепости. Абсолютни клюки, които се тиражират в медиите към (Делян) Пеевски “, твърди Йорданов.

По думите му дружно със брачната половинка му към този момент са били обект на инспекции и проверки от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) и Национална агенция за приходите. Натискът от страна на службите обаче не се концентрира единствено върху неговото семейство, а и върху хората, с които брачната половинка му е работила през последните години.

„ Аз съм пострадал от тези репресии – (Сотир) Цацаров ги стартира, а (Иван) Гешев ги пое и ги развива. Институциите в България не си извършват главните пълномощия, каквито са по хипотеза – да охраняват и съблюдават закона, а служат като екзекутори на ръководещата клика и работят със средствата на мафиотска организация. [...] Лошото е, че когато гонят, не гонят единствено обекта на разпра, а всички, които са имали връзки с него. Това е типично сталиниска процедура – всеки, който е имал връзки с теб, да бъде подложен на принуда и ти да бъдеш изцяло изолиран “, счита притежателят на „ Биволъ “.

Миналата година Асен Йорданов и сътрудниците му в уеб страницата непосредствено бяха посочени от наблюдаващата прокурорка по делото „ НАП-лийкс “ Евгения Станкова като съучастници на обвинените за хакерската офанзива против базата данни на данъчните. Обвинения обаче по този начин и не бяха повдигнати на някого от проверяващите публицисти. Затова и Йорданов е завел цивилен иск за клюка среу прокурорката, само че съдът го е отхвърлил, базирайки се на функционалния ѝ имунитет като магистрат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР