Фактът, че щатският долар ще загуби статута на световна валута,

...
Фактът, че щатският долар ще загуби статута на световна валута,
Коментари Харесай

И така, кога ще се срине щатският долар?

Фактът, че щатският $ ще загуби статута на международна валута, който получи преди съвсем осем десетилетия на интернационалната конференция в Бретън Уудс (1944 г.), никой не се съмнява. Разликите в експертните оценки се отнасят единствено до времето на предстоящото събитие.

Някой счита, че слизането на $ от орбитата на международната валута няма да бъде незабавно, то ще се случи последователно. Например английската лира стерлинг последователно губи позицията си на международна валута (това се случва в продължение на няколко десетилетия през първата половина на 20 век).

Привържениците на тази позиция просто екстраполират трендовете от последните две-три десетилетия. Така да вземем за пример, съгласно Международния валутен фонд, делът на щатския $ в интернационалните запаси на всички страни по света в края на 2001 година е бил 66,9%, а до края на 2022 година е паднал до 58,4%.

Използвайки елементарен способ на екстраполация, може да се пресметна, че след петнадесет години делът на щатския $ ще падне под границата от 50%. И там, виж, позициите на китайския юан ще се засилят, американският $ ще загуби монополните си позиции. Ще стартира ерата на взаимно битие на двете водещи валути (подобна на обстановката сред Първата и Втората международни войни, когато съществуват два валутни водача – английския фунт стерлинг и американския $.)

Някои специалисти обаче настояват, че екстраполацията не би трябвало да бъде „ елементарна “, а „ комплицирана “, като се вземе поради резултатът от подобен „ катализатор “ като антируските наказания на Вашингтон. Въпреки че са антируски, те плануват вторични наказания против тези страни, които заобикалят присъединяване в антируските наказания. По този метод Вашингтон в действителност подтиква доста страни по света да заменят щатския $ с други валути, най-вече национални, с цел да се предпазят от възможни наказания от Вашингтон.

Предвид действието на този " катализатор ", сривът на $ може да настъпи след 5-10 години. Не знам от каква методология е изхождал олигархът Олег Дерипаска, само че оня ден той сподели, че до пет години доларът ще престане да бъде международна валута.

Известният английски паричен историк Нийл Фъргюсън, който постоянно приказва в Bloomberg, повтаря основната си теза в разнообразни версии: " Ако парите имат проблеми, те ще бъдат мудни и постепенни. " Тази концепция е в заглавието на една от последните му изявления: " Спадът на $ може да настъпи последователно, само че не ненадейно. Слуховете за гибелта на американската валута са толкоз пресилени, колкото и постоянно се повтарят. "

Повечето специалисти обаче рисуват друга картина на бъдещето на щатския $. Според техните прогнози американската валута няма да се " търкаля " последователно, а ще " срине " внезапно и надлежно ненадейно за мнозина. Ето една от последните изявления с тази позиция. Това е публикация, озаглавена " Какво споделя мощното злато за слабия $ " в английския Financial Times.

В английските и американските медии има доста сходни публикации. Но въпросната обява принадлежи на Ручира Шарме, началник на фамилния фонд на Рокфелер Rockefeller Capital Management. А благосъстоянието на клана Рокфелер, както знаете, значително се основава на щатския $. Така че съм сигурен, че сривът на $ не е надалеч и че ще бъде неочакван и доста внезапен.

Естествено, никой не може да назове точната дата на събитието (не вземам поради някои новоизпечени Нострадамуси, които се оказват шарлатани). Тук има доста апокалиптични сюжети.

Например сюжет, съгласно който сривът на $ ще устройва Китай. Към днешна дата тя е натрупала златни и валутни запаси на обща стойност 3,4 трилиона $. Пекин не разкрива валутната конструкция на запасите, само че е известно, че те съдържат US Treasuries. В края на януари предходната година портфейлът от такива скъпи бумаги на Китайската централна банка беше $1033,8 милиарда А в края на януари тази година той беше $859,4 милиарда Тоест количеството му в трезора понижа със $174,4 милиарда, или 16,9%.

Китайската централна банка се освобождава от американската валута внимателно, защото китайската стопанска система остава мощно подвластна от Съединени американски щати. Но никой не изключва, че при положение на внезапно изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Китай (да речем, във връзка на Тайван) Пекин може да предприеме фрапантни дейности. Включително като огромно изхвърляне на пазара на държавните облигации на Съединени американски щати. И това може да стане причина за срутва на щатския $.

Сривът на щатския $ може да бъде провокиран и от събития в Америка. Като да вземем за пример гражданската война или даже разпадането на Съединените американски щати. За тези сюжети е казано и изписано задоволително и няма да се спирам на тях.

Аз обаче ще се спра на една версия, която от време на време се назовава тайна доктрина. Това е казусът с по този начин наречения таван на дълга. Държавният дълг на Съединени американски щати през януари тази година доближи тавана от 31,4 трилиона $ и нямаше нищо, което да затвори дупката в гигантския бюджетен недостиг. Министерството на финансите има " подкожни ", само че те ще свършат до юли-август тази година. И без да получи правото на нови заеми, Америка ще бъде изправена пред върховен банкрут. Което от своя страна значи неотложен срив на щатския $.

От два месеца тази тематика се разисква интензивно в американския Конгрес и в държавното управление на Съединени американски щати. Конгресът на Съединени американски щати е повишавал границата на националния дълг безчет пъти в предишното, макар че републиканците и демократите са се сблъсквали между тях преди решението за повишението му. Но в последния миг постоянно шоуто бива спирано и решението, належащо на Министерството на финансите и държавното управление на Съединени американски щати, бива одобрявано, „ таванът “ още веднъж бива вдигнат.

Някои деликатни наблюдаващи означават, че тази година може да не е същата като „ както постоянно “. Част от „ националните избранници “ на Капитолийския рид заеха твърда линия на отвод да усилят тавана на дълга. Теоретиците на конспирацията считат, че нужният брой конгресмени и сенатори под командването на „ дълбоката страна “ ще гласоподават срещу. Сякаш „ дълбоката страна “ към този момент е решила, че е време да „ издъни “ Америка.

Днес доста американски политици и предприемачи не се двоумят да приказват за суверенния банкрут и срутва на $. Така на 20 април милиардерът Илон Мъск, разяснявайки обявата на Белия дом, критикуваща републиканците, които се опълчват на повишението на тавана на държавния дълг на Съединени американски щати, сподели в своя Twitter: „ Като се имат поради федералните разноски, въпросът не е дали ще пристигна банкрут, а по кое време ще стане. "

А някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 14 април, по време на тирада на форума на Националната оръжейна асоциация в Индиана, сподели: „ Нашата валута се унищожава и скоро тя ще престане да бъде международен стандарт. Това ще бъде най-тежкото ни проваляне от 200 години. Това беше немислимо единствено преди няколко години, само че се случва тъкмо пред очите ви. “

Има и различен сюжет, който може да се назова „ преход на количеството в качество “. Америка може да отсрочи суверенния си банкрут, само че това не може да продължи постоянно. Америка има запас от време, с цел да поддържа настоящето положение на $, само че когато този запас бъде привършен, американската валута може внезапно да се срине.

Много специалисти обръщат внимание на обстоятелството, че стартира много бързо повишаване на бюджетните разноски за обслужване на държавния дълг. Размерът на тези разноски зависи освен от размера на обществения дълг, само че и от лихвените проценти по държавния дълг на Съединени американски щати. А тези лихвени проценти от своя страна зависят от главните лихвени проценти на Федералния запас на Съединени американски щати. Вече повече от година главните лихви на Федералния запас непрестанно се покачват.

Между другото, през 21 век разноските за обслужване на държавния дълг се трансфораха във втората по величина позиция след разноските за защита в държавния бюджет на Съединени американски щати. През 2000-2001г тези разноски възлизат на към 380 милиарда $ годишно.

През 2003 година те са имали минималната си стойност през този век - $320 милиарда И към този момент през 2019 година са достигнали $580 милиарда През 2021 година има лек спад - до $470 милиарда дълг. И в този момент, в края на януари тази година, тези разноски на годишна база (т.е. от 1 февруари 2022 година до 31 януари 2023 г.) се усилиха до Щатски долар 773 милиарда

По-актуални оценки към този момент се появиха - от края на март 2023 година. На годишна база разноските за обслужване на обществения дълг минаха границата от 800 милиарда $. Марк Кудмор(Марк Къдмор), макроикономически пълководец в Bloomberg, написа в средата на април: „ Разходите [за обслужване на държавния дълг на САЩ] не престават да нарастват съвсем параболично, тъй че евентуално можем да чакаме заглавията да доближат границата от 1 трилион $ по-късно тази година. “

За информация означавам, че разноските за защита в бюджета на Съединени американски щати предходната година бяха Щатски долар 750 милиарда Тази година съгласно закона за бюджета за 2023 година те би трябвало да възлязат на Щатски долар 858 милиарда Така че тази година, за първи път от съвсем 250 година години история, разноските за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати е доста евентуално да се трансфорат в най-голямата позиция във федералния бюджет. И това е доста сериозен " звънец " за щатския $.

P . S . Фактът, че Америка в действителност е застрашена от суверенно несъблюдение, се потвърждава от подобен индикатор като цената на застраховката на съкровищниje облигации против несъблюдение на държавния дълг на Съединени американски щати - CDS ( суап за кредитно несъблюдение - много известен инструмент във финансовия свят). Сега той е скочил близо пет пъти по отношение на края на предходната година.

За да смекчи по някакъв метод началните терзания по отношение на възможен върховен банкрут, Федералният запас предприе невиждана стъпка: при положение на банкрут той даде обещание всеобщо да изкупува американски облигации и по този метод да се опита изкуствено да задържи пазара на дълга. Въпреки това вероятността от върховен банкрут в Съединените щати се прави оценка от специалистите като най-високата в 250-годишната история на страната.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР