Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger претърпяха един от най-големите си

...
Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger претърпяха един от най-големите си
Коментари Харесай

Защо се срина Facebook

Фейсбук, Instagram, WhatsApp и Messenger претърпяха един от най-големите си сривове в последните години. В продължение на към 6 часа уеб страниците и приложенията бяха недостъпни, написа Дир.бг.

Сривът е коствал към 6 милиарди от персоналното благосъстояние на Марк Зукърбърг, който е притежател на обществената мрежа и приложенията. Причината – спад на цената на акциите на фирмите. Това прави още по-интересна повода, заради която Фейсбук, Instagram, WhatsApp и Messenger бяха недостъпни.

Защо се сринаха уеб страниците?

В продължение на няколко часа хаштагът за неналичието на Фейсбук бе най-популярен в Twitter. Дори Марк Зукърбърг се наложи да употребява конкурентната обществена мрежа, с цел да се извини на потребителите си.

Мнозина разясниха и обсъждаха аргументите за срутва – масирана хакерска офанзива, интервенция на непознато държавно управление, вътрешен бойкот или бъг в системата.

Ако погледнем обратно в историята, ще забележим, че болшинството на сривовете на Фейсбук се дължат или на несполучливи ъпдейти.

Експертът по онлайн сигурност Брайън Кребс споделя, че последното спирането е обвързвано с протоколите BGP (Border Gateway Protocol) на Фейсбук.

„ Рутинната актуализация на BGP се обърка “, споделя Кребс. DNS доставчикът Cloudflare също уточни BGP като евентуалния провинен.

Късно в понеделник вечерта софтуерния екип на Фейсбук разгласява пояснение в блог.

„ Нашите инженерни екипи научиха, че измененията в конфигурацията на маршрутизаторите, които координират мрежовия трафик сред нашите центрове за данни, предизвикаха проблеми, които прекъснаха тази връзка.

Това спиране на мрежовия трафик имаше каскаден резултат върху метода, по който нашите центрове за данни споделят, което докара услугите ни до прекъсване “, пишат от Фейсбук.

Фактът, че обществената мрежа не се оправдава с хакерска офанзива в изказването си, кара болшинството ИТ експерти да настояват, че най-вероятно става дума за комплициран ъпдейт на BGP.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР