Еврозоната се отърси от влиянието на обременителните зимни карантини, а

...
Еврозоната се отърси от влиянието на обременителните зимни карантини, а
Коментари Харесай

Еврозоната излезе от рецесия благодарение на Южна Европа

Еврозоната се отърси от въздействието на обременителните зимни карантини, а мощното възобновяване на Испания и Италия способства за по-добър от планувания напредък на района през второто тримесечие.

Брутният вътрешен продукт на блока на еврото се е нараснал с 2% - много над предстоящите 1.5% от икономисти, интервюирани от организация " Блумбърг ". Основен принос за подема имат южноевропейските страни, което ги слага в необикновената позиция на мотори на стопанския напредък. Германия, която е обичайния европейски мотор, разочарова с по-слабо от предвижданията покачване на Брутният вътрешен продукт поради сериозните пробиви в снабдителните вериги, които затрудняват ключови браншове като производителите на коли.  

Възстановяването, което оказа помощ на еврозоната да излезе от втората за последната година криза, ще се форсира след премахването на противопандемичните рестрикции, в случай че сривовете в предлагането или следващо нахлуване на болестта не вкарат кол в колелата. Европейската централна бака към този момент предизвести, че общността би трябвало да извърви дълъг път преди да излекува изцяло нанесените от COVID-19 провали. 

През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт на Испания е повишен с 2.8% при планувани 2.1 %. Изненадата е доста по-впечатляваща в Италия, чийто стопански растеж от 2.7% е двойно по-висок от упованията на икономистите. Според анализаторите, по-силният напредък на страните от Южна Европа, които до момента изоставаха от останалите страни членки на района, оказва помощ да се запълни част от пропастта и допуска, че те имат капацитет да продължат възхода. 

Брутният вътрешен продукт на Франция се е повишил с 0.9% през второто тримесечие. Това, по оценка на министъра на финансите на страната Брюно льо Мер, демонстрира, че стопанската система може да доближи държавната прогноза за 6% напредък през тази година, тъй като всичко още веднъж се възражда: потреблението на семействата, вложенията, доверието.

Германия регистрира едвам 1.5% нарастване на Брутният вътрешен продукт в интервала април-юни при планувани 2% поради дефицита на първични материали и материали за ред промишлени браншове. В тази връзка икономистат в " Ай Ен Джи банк " - Карстен Бржески - разяснява, че " единствената позитивна страна на тези усложнения в предлагането е, че те ще приключат " и " защото книгите на поръчките са цялостни, а складовите ресурси изчерпани - интензивността в немския индустриален сектор ще се форсира ".

Други данни, оповестени на 30 юли, демонстрират, че безработицата в еврозоната ненадейно е намаляла, а юлската инфлация е скочила до 2.2% годишно - най-мощно от 2018-а насам.

Освен съживяването на услугите и на самостоятелното ползване, страните от Южна Европа се надяват милиардите евро от фонда за възобновяване на Европейския съюз да извърнат страницата на икономическа уязвимост и дългови рецесии. Италианският министър на финансите Даниеле Франко разяснява, че стопански напредък над 5% през тази година е постижима цел и че стопанството на страната може да си върне предпандемичните индикатори до третото тримесечие на 2022-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР