Евросъюзът ще отдели 25 милиарда евро за противодействие на разпространението

...
Евросъюзът ще отдели 25 милиарда евро за противодействие на разпространението
Коментари Харесай

€25 млрд. от Евросъюза ще борят вируса в Европа

Евросъюзът ще отдели 25 милиарда евро за противопоставяне на разпространяването на коронавириса Ковид-19. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след снощната видеоконференция, проведена от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен посочи, че целевото европейско финансиране от тази сума ще бъде 7,5 милиарда евро, а останалите средства ще бъдат налични по европейските фондове.

Председателят на Европейска комисия добави, че най-уязвимите сдружения ще може да получат държавна помощ и по този въпрос Европейска комисия ще прояви еластичност.

По нейните думи измежду първостепенните цели на Европейски Съюз е да се понижи скоростта на разпространяване на болестта, с цел да се завоюва време за здравните управляващи и за откривателите, които търсят ваксина. Фон дер Лайен разясни, че е належащо лечебните заведения да бъдат защитени от всеобщ напор на инфектирани.

Председателят на Европейска комисия уточни, че е належащо да бъдат подхванати решителни ограничения на макроикономическо ниво, с цел да може европейската стопанска система да устои на бурята. Фон дер Лайен добави, че ръководителите на Европейски Съюз ще получават непрекъснати препоръки от екип от европейски вирусолози и епидемиолози.

Шарл Мишел посочи, че във видеоконференцията са взели участие също ръководителите на Европейската централна банка и на еврогрупата Кристин Лагард и Марио Сентено, както и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Мишел заяви, че е взето решение от на следващия ден всеки ден да бъдат свиквани видеоконференции на европейските министри на опазването на здравето и на вътрешните работи, с цел да се разисква ситуацията с разпространяването на болестта.

По-рано еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер сподели, че Европейска комисия е подготвена да обмисли ограничения за компенсиране на фирмите, потърпевши от епидемията от ковид. Според комисаря съществуващите правила за държавните дотации държавните управления могат при някои условия да оказват помощ фирмите, останали без ликвидности или нуждаещи се от незабавна помощ.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис напомни, че на 13 февруари в зимните си стопански прогнози Европейска комисия очакваше напредък на стопанската система на еврозоната с 1,2 на 100 през 2020 година, а прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2 март беше за напредък от 0,8 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР