Европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува видео, на

...
Европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува видео, на
Коментари Харесай

САЩ публикуваха видео от сблъсъка на своя военен дрон и руски изтребител

Европейското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати разгласява видео, на което се вижда по какъв начин съветски изтребител Су-27 се доближава до разследващия дрон MQ-9 Reaper над Черно море. Той беше след конфликт с съветския аероплан.

Видеото е снимано от камерата на сваления дрон. На записа се виждат два захода на съветски изтребител към разследващия американски безпилотен уред и по какъв начин изхвърля гориво покрай него. След спиране на фрагментите се вижда се и резултатът от физическия контакт - витлото на MQ-9 е огънато след второто доближаване на съветския аероплан.

От Военновъздушни сили на Съединени американски щати оповестяват, че разкритият видеозапис е инсталиран поради дължината на фрагментите, само че показаното е в последователен ред.

Москва отхвърля да е имало конфликт. От Съединените щати обаче споделиха, че са свалили разваления безпилотен уред откакто той е станал " нелетящ ", когато един от два съветски реактивни самолети, които са го прехванали, е развалил витлото му.

Руските управляващи и Пентагонът публично споделиха, че случаят е непреднамерена обстановка. Вашингтон обаче разяснява, че прехващането на дрона е било предумишлено, а съветските водачи са работили " безконтролно и непрофесионално ". Руското министерство на защитата пък сподели, че безпилотният уред се е разрушил " вследствие на неочаквана маневра ", която го е направила неконтролируем.

Много военни специалисти обаче са уверени, че става въпрос за съзнателно деяние от страна на съветския аероплан. Възможно е Пентагонът да не признае този факт, с цел да не ескалира обстановката в района.

В сряда министрите на защитата на Съединени американски щати и Русия - Лойд Остин и Сергей Лавров , както и началникът на американския общоприет щаб Марк Мили и началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов обстановката към дрона.

Шойгу е споделил, че полетите на американски дронове край крайбрежията на Крим " имат провокативен темперамент " и могат да доведат до ескалация, по тази причина Русия " в бъдеще ще реагира пропорционално ". Остин е отвърнал, че Съединени американски щати ще продължат да летят и работят на всички места, където интернационалното право позволява.

Кремъл твърди, че дронът е летял с изключени транспондери и е нарушил краткотрайната граница, открита за " специфичната военна интервенция ", както назовава войната в Украйна . Според Москва тази граница е била оповестена на всички ползватели на интернационалното въздушно пространство и оповестена в сходство с интернационалните стандарти. Съединени американски щати не приема това.

Междувременно съветски военни кораби са били видяни да работят интензивно в региона, където е паднал дронът. Вероятно те се пробват да открият останките от него. CNN обаче заяви, че всички данни от апарата са били изтрити с дистанционно управление.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен уред, планиран от General Atomics Aeronautical Systems. Той е оборудван с турбовитлов мотор и може да развива скорост над 400 км/ч . и може да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно ориентиране.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР