Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките

...
Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките
Коментари Харесай

Приеха Програма за закрила на деца с изявени дарби

Министерският съвет одобри разпореждане за приемане на Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2024 година.

С нея се реализира уточнение на ограниченията и уточняване на листата на националните и интернационалните състезания , олимпиади и надпревари , за които са обезпечени финансови средства през актуалната година. Тя планува общо 2406 деца от държавни, общински и частни учебни заведения да получат финансова протекция от страната по реда на българското законодателство.

Програмата планува поощряване на креативните , научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в региона на изкуството и науката. Наградените могат да бъдат:

  • Класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или съревнование на национално или интернационално равнище;
  • Спечелили златен, сребърен или бронзов орден на интернационална олимпиада, конкурс или съревнование в региона на науката;
  • в региона на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, международно състезание, европейско състезание, балканско състезание или преди всичко на финали на държавно самостоятелно състезание или училищен игри

Финансовото подпомагането може да бъде еднократно в размер до 195 лв. или посредством едногодишни стипендии – месечно по 135 лв. .

Включените състезания, олимпиади и надпревари са с потвърдени високи критерии при лъчение на спечелилите. Те стимулират децата за високи креативен, научни и спортни достижения.

Приетата Програма съставлява разумно продължение на Програмите от 2005 година насам за реализиране на протекция на деца с изявени способности. Нейното дейно и поредно използване е част от грижата за развиването на духовния , креативния и физическия капацитет на младежите в България.

След сигналите за всеобщи обири в комерсиалните обекти: Има ли осъдени?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР