Eвропейско икономическо проучване на бизнес климата за 2020 година ще

...
Eвропейско икономическо проучване на бизнес климата за 2020 година ще
Коментари Харесай

Бизнесът е оптимистично настроен за идната година

Eвропейско икономическо изследване на бизнес климата за 2020 година ще показа през днешния ден Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Акцентът се слага върху данните  за страната. България взе участие за 21-ви път от 27 издания на проучването с 555 компании.

Данните за бизнес климата у нас, които ще бъдат показани в елементи от икономическият екип на БТПП, обгръщат проблемите пред бизнеса, приходите от продажби, заетостта и вложенията и ще бъдат съпоставени с тези от Европа.

„ 2019 година беше добра за макроикономическите индикатори на България, само че не беше добра за напредък в направленията, които се чакат от бизнеса, с цел да бъдат усъвършенствани позициите на страната. Това са неналичието на електронно държавно управление, неналичието изобщо на съществени стъпки за неговото осъществяване, свързаната с това корупция и застой във върховенството за закона “. Това акцентира в изявление за БНР ръководителят на БТПП Цветан Симеонов.

По думите му българският бизнес е оптимистично надъхан за средата през 2020 година: „ Около 63% от интервюираните през тази година чакат усъвършенстване на бизнес климата, което е близо 10% нарастване “.

Според Цветан Симеонов не е редно да се усилват с 10% заплатите на всички в обществения бранш, а това би трябвало да става след инспекция на качеството на работа. Това е явен сигнал, че изобщо няма желание да се вкарва електронно държавно управление, допусна той.

Другият отрицателен резултат съгласно него е, че това ще продължи да изтегля работна мощ от частния бранш: „ Не във всички браншове могат да си разрешат 10% нарастване. Средно и четирите членки на Асоциацията на българските работодатели правят оценка, че е допустимо през идната година двуцифрено, покрай 10-те %, нарастване на заплатите в частния бранш, само че това става под напън “.

Симеонов акцентира още, че няма положително придвижване в процедурите по импорт на служащи. Според него доста мудно вървят нещата в тази посока. БТПП ще желае ускорение на тази процедура и ще даде своите рекомендации за това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР