Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ECDC изрази

...
Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ECDC изрази
Коментари Харесай

Коронавирус: Омикрон вече е в Европа. Много въпросителни около новата опасна мутация.

Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите ECDC изрази безпокойствие от това по какъв начин новата разновидност на ковид Омикрон ще повлияе на имунната отбрана. Новата вариация B.1.1.529 е най-различаващият се вид на ковид, който е разпознат до момента в огромни мащаби, заяви институцията със седалище в Стокхолм. Тревогата е, че ефикасността на COVID-ваксините върху новия вид може да бъде лимитирана и да се повиши заплахата от наново заразяване.

Висока заплаха от разпространяване в Европейски Съюз

Според ЕCDC Омикрон разполага с огромен брой генни разновидности спрямо първия вид на вируса. Все още не знаем какъв брой тъкмо високозаразен е той, какъв брой ефикасни са имунизациите и какъв е рискът от наново заразяване. В същото време здравната институция на Европейски Съюз счита, че вероятността за съществено разпространяване на новия вид в страните от Общността е висока. Заради всичко това е нужна нерешителност. От Центъра незабавно предлагат засилено използване на така наречен нефармацевтични интервенции. Такива са да вземем за пример спазването на отдалеченост и носене на защитни маски за устата и носа. Пътуването до и от засегнатите региони би трябвало да се заобикаля. „ В този миг би трябвало да бъдем самодейни въз основа на нашия опит с предходни разновидности и да вземем защитни ограничения, с цел да спечелим време, до момента в който съберем повече познания “, сподели шефът на ECDC Андреа Амон.

BioNTech/Pfizer и Moderna стартират проучвания за успеваемостта на имунизациите

Производителите на ваксини BioNTech и Moderna оповестиха, че ще подложат новия вид на лабораторни проучвания. Резултатите от тях се чакат до две седмици, обявиха от BioNTech. Тогава ще стане ясно дали е нужна и трансформация на имунизациите, ако този вид се популяризира по целия свят. „ Разбираме опасенията на специалистите и неотложно започнахме проучване на разновидността B.1.1.529 “, съобщи представител на компанията. Вариантът се разграничава доста от следените досега, защото при него има спомагателни разновидности на спайк протеина. Според специалисти, към момента не е ясно дали новият вид е по-опасен от преобладаващия сега вид Делта.

От BioNTech изясниха още, че дружно с техния американския сътрудник Pfizer от месеци се приготвят при появяването на разновидност, която може да преодолее отбраната на имунизациите, да модифицират препарата си в границите на шест седмици. Според компанията, първите партиди от променената ваксина могат да бъдат разпратени до 100 дни. За задачата е належащо провеждането на клинични изследвания за събиране на данни за сигурността и поносимостта. Производителят на ваксини Moderna към този момент тества три съществуващи бустърни ваксини против разновидността Омикрон. Компанията също по този начин афишира създаването на нов характерен вид на имунизацията.

Европейски Съюз спря полетите от и до Южна Африка

Новият вид разтревожи целия свят. До петък той беше открит и в Белгия, Хонконг и Израел. Подобно на Световната здравна организация, ECDC също класифицира Омикрон като „ вид, пораждащ безпокойствие “. Според определението на СЗО тази подредба е сигнал, че даден вид е по-заразен или води до по-тежко боледуване. Европейските страни реагираха със прекъсване на полетите до Южна Африка. Въпреки това в Амстердам дойдоха няколко машини от Южна Африка. Десетки пасажери са били инфектирани с COVID-19, потвърдиха нидерландските здравни управляващи. Но не е ясно дали става въпрос за новия вид на вируса B.1.1.529, оповестяват локални медии. В петък сутринта нидерландското държавно управление прекрати всички полети от Южна Африка. Пасажерите, които към този момент са били на път, бяха тествани и карантинирани при идването си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР