Европейският съюз ще въведе общо зарядно за мобилни устройства от

...
Европейският съюз ще въведе общо зарядно за мобилни устройства от
Коментари Харесай

ЕС въвежда единно зарядно за мобилни устройства от 2024 г.

Европейският съюз ще вкара общо зарядно за мобилни устройства от края на 2024 година След като Европейският парламент утвърди приемането на инструкция за това през вчерашния ден, остава единствено съветът да гласоподава официално законодателството, което политически е контрактувано по време на френското председателство на Европейски Съюз. 602 евродепутати поддържаха смяната при 13 срещу и 8 въздържали се при гласуването във вторник в Страсбург.
14 категории електронни устройства ще преминат към стандарт на зарядните устройства USB, вид С от края на 2024 година, като производителите ще получат двегодишен временен интервал, с цел да приспособяват производствата си към новия стандарт.
Нормата ще се отнася до дребни и междинни устройства, работещи с мощ до 100 вата. Това включва продавани в Европа нови модели мобилни телефони, таблети, електронни четци, компютърни мишки, цифрови фотоапарати, слушалки, портативни представители, ръчни конзоли за видеоигри, смарт часовници, електронни играчки и преносими компютри с ниска мощ. Промяната включва и устройствата на " Епъл ", която оказваше най-дълга опозиция на общото зарядно. Към края на 2026 година към USB-С стандарта ще бъдат присъединени и преносимите компютри, ноутбуците и хибридните устройства.
До края на 2025 година Еврокомисията би трябвало да предприеме дейности за хармонизиране на решенията за безжично зареждане, като включи най-подходящите механически решения или съответните механически стандарти към директивата.
Универсалното зарядно ще разреши на потребителите да избират дали да си купят мобилно устройство с адаптор или без него - на по-ниска цена, ще се понижат електронните боклуци с 1000 тона годишно и ще се понижат разноските на бизнеса. 400 млн. зарядни устройства се продават годишно в Европейски Съюз, а изхвърляните електронни боклуци, в това число зарядни, са 11 хиляди тона. По калкулации на Европейската комисия след влизането в действие новата европейска инструкция ще докара до икономии на 250 млн. евро годишно.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР