Просветният министър Галин Цоков с приветствие по повод 24 май.Фокус

...
Просветният министър Галин Цоков с приветствие по повод 24 май.Фокус
Коментари Харесай

Просветният министър за 24 май: Знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите

Просветният министър Галин Цоков с одобрение във връзка 24 май.

" Фокус " разгласява целия текст без редакторска интервенция:

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник!

Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни…

24 май е денят на респект към словото, към знанието, към духовността.

Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста сред минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното завещание. Този ден е горделивост и наслада за всички българи, където и да се намират по света.

Защото нашите букви са нашата еднаквост и нашият принос за многообразието на европейската просвета. Те са българското културно завещание, съхранено от нашата страна от далечни епохи до през днешния ден. Безусловно България е част от модерна Европа посредством своята писменост, словесност, богослужебна традиция и нравствен опит.

Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, освен не понижава във времето, само че и дава същинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи към този момент над 120 години, показва по неповторим метод историята на българската книжовност и жаждата на народа за познание и просвещение.

И през днешния ден словото удивлява със способността си да трансформира света и хората към положително, с мощта си да преодолява времена и дистанции, спорове и премеждия, да сплотява и да дава религия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР