Телевизионни кадри показаха големи тълпи, събрани на една от главните

...
Телевизионни кадри показаха големи тълпи, събрани на една от главните
Коментари Харесай

Погребаха иранския президент Ебрахим Раиси в най-голямото светилище в Иран

Телевизионни фрагменти демонстрираха огромни тълпи, събрани на една от основните улици на североизточния град преди церемонията
Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше заровен в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени извършиха улиците за погребението. Това се случи четири дни откакто президентът почина при хеликоптерна злополука, съобщи Ройтерс.

Раиси, на 65 година, беше обсъждан постоянно като вероятен правоприемник на 85-годишния висш началник Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде краткотраен президент до изборите на 28 юни.

На церемонията участваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към постепенно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде погребан в светилището " Имам Реза " със златен купол - мемориал на осмия шиитски имам, който се счита за най-свещеният в Иран. Самият Раиси е роден точно в Машхад.

Телевизионни  фрагменти демонстрираха огромни тълпи, събрани на една от основните улици на североизточния град преди церемонията.

По-рано хиляди отдадоха последна респект, до момента в който ковчегът му мина с конвой през източния град Бирджанд.

В сряда водачи и други високопоставени лица от съдружниците и съседите на страната участваха на възпоменателно събитие в Техеран. Присъстваха и представители на по този начин наречената " Оста на съпротивата ", свободна мрежа от въоръжени групи, които получават ирански оръжия, образование и средства. Сред тях бяха политическият водач на подкрепяната от Иран палестинска въоръжена формация Хамас Исмаил Хания, заместник-генералният секретар на ливанското придвижване Хизбула Наим Касем, представителят на йеменските хуси Мохамед Абдулсалам и ръководителят на паравоенните сили на Ирак за национална готовност Фалех ал-Файад.

Върховният водач на Иран, аятолах Али Хаменей, също управлява молебствия за убитите. Висши западни представители отсъстваха от церемонията в сряда, отразявайки обтегнатите връзки на техните страни с Иран.

Десетки хиляди хора взеха присъединяване в погребалните процесии през последните дни, които държавното управление и държавните медии описаха като демонстрации на национално единение. Много повече хора обаче останаха у дома, като някои даже честваха гибелта на президента, макар че прокурорите предизвестиха, че могат да бъдат съдени, отбелязва.

Милиони презираха Раси за това, че наблюдаваше смъртоносното потушаване на митингите " Жена, живот, независимост ", които избухнаха през 2022 година поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за погрешно носене на забрадката си. Това беше година откакто той встъпи в служба.

Раиси също по този начин беше изправен пред апели за интернационално следствие на хипотетичната му роля в " комитета на гибелта ", който подреди всеобщите изтезания на политически пандизчии през 80-те години.

Периодът му като президент ще бъде запомнен и със задълбочаващите се стопански компликации и невижданата директна военна борба с Израел предишния месец, което породи страхове от районна война, отбелязва още Би Би Си.

Иранските управляващи споделят, че към момента проверяват какво е предизвикало злополуката с хеликоптер, при която той почина.

Осем пасажери и екипаж починаха, когато хеликоптерът, произведен в Съединени американски щати Bell 212, се разруши в планински терен покрай границата с Азербайджан в мъгла и пороен дъжд. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран разгласи петдневен печал за Раиси.

Беше извършена възпоменателна гала и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го разказа като страдалец, който макар превратностите на времето е съумял да " резервира духа на Революцията (Ислямската от 1979 година - бел. ред.) във Външното министерство ".

Амир Абдолахиан беше заровен южно от Техеран в светилището " Шах Абдолазим " в град Рей, пантеон, където са заровени известни ирански политици и създатели.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР