Има голяма нужда от голяма реформа в системата за язовирите.

...
Има голяма нужда от голяма реформа в системата за язовирите.
Коментари Харесай

Бивш министър на околната среда и водите посочи сериозен проблем, свързан с язовирите

Има огромна потребност от огромна промяна в системата за язовирите. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Юлиян Попов, някогашен министър на околната среда и водите.

" В България има доста разнообразни язовири, те са към 7000, не съм сигурен дали някой знае точния брой на язовирите. Няма единна работа, която ги обслужва, нито пък има осведомителна система за тяхното осведомително наблюдаване и обслужване. Това е доста сериозен проблем от позиция на поддържането на язовирите. Но също и в подтекста на климатичните промени, на промени, които ние следим с преваляванията, с които се трансформира доста метода по който вали в България, язовирите би трябвало да играят възходяща роля в преодоляване на наводнения, изключително в случай че България реши да развие още веднъж напоителна система, която унищожи преди 20 години. Всичко това постанова доста, доста съществено отношение към язовирите и изобщо към водите в България. Ние се намираме в нова обстановка, язовирната система е изцяло зарязана, някак си управнически зарязана ", разяснява Попов.

На въпрос по какъв начин би трябвало да наподобява ръководството на язовирите, някогашният еко министър отговори: " Трябва да се следят, да се изучи и да се опише всичко доста добре, това сега липсва. Ако примерно желаете да намерите едно място, където положението на язовирите се следи и вижда всички язовири, огромните или дребните, нали няма да намерите такова. Така че едно доста съществено изследване, евентуално академично изследване на язовирите, на смяната на преваляванията, изменящата се роля на язовирите - дребните и огромните. Също от позиция на енергетиката, тъй като хидроенергетиката в този момент играе друга роля от тази, която е играла по времето, когато са изграждани главните хидроцентрали. Всичко това би трябвало да бъде разказано доста добре и оценено, и следено. От там нататък към този момент може да се разпределят отговорностите за другите видове язовири - общински, свързани с напоителните системи, тези, които се ръководят и са свързани основно с генерация на електричество и така нататък Но първото нещо е да разберем ясно къде се намираме, а ние не знаем ", изрично съобщи Юлиян Попов.

Според него е редно да се сътвори някаква работа или комисия по водните тела и язовирите в България, която да има осведомително и координационно значение: " Защото аз нямам доверие, че всичко може да мине още веднъж под управлението на една партия, която да ръководи страната ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР