Европейският съюз се е изправял пред и оцелявал при редица

...
Европейският съюз се е изправял пред и оцелявал при редица
Коментари Харесай

Епидемията заразява Европа с „бацил на разделение“

Европейският съюз се е изправял пред и оцелявал при редица екзистенциални закани през годините, само че коронавирусната зараза разкри остарели рани, които към момента могат да се окажат съдбовни.

Дългова рецесия в средиземноморските страни, поредност от талази от бежанци и продължаващата сага за Брекзит раздрусаха европейския план, само че не го потопиха.

Те обаче може да са го оставили уязвим към ново заболяване.

“Бацилът се завърна ”, съобщи някогашният ръководител на на Европейската комисия и един от основните архитекти на актуалния съюз, Жак Делор, пред AФП.

“Климатът, който като че ли надвисва държавните и държавните глави, и неналичието на европейска взаимност съставляват смъртна заплаха за Европейския съюз ”, предизвести той.

Как се стигна до това?

Със сигурност Европа е континентът, който е най-силно обиден от новата коронавирусна зараза, пристигнала от Китай, с към 18 000 смъртни случая.

Но държавите-членки на Европейски Съюз също имат най-напредналата социална здравна инфраструктура в света и общ 27-членен план, който би трябвало да им помогне да устоят на бурята.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помоли националните столици да проявят взаимност, само че рецесията единствено акцентира съществуващите разделения.

Италия, Испания и Франция – най-тежко засегнатите страни до момента, като случаите се популяризират бързо – упорстват Европа да откри метод за по-добро шерване на финансовата тежест.

Но Холандия и Германия са скептично настроени, опасявайки се, че техните харчещи доста южни съседи ще се възползват от рецесията, с цел да подтикват обединяването на държавните задължения в еврозоната.

Така наречените „ коронаоблигации ” биха били, предвид на по-пестеливите северни стопански системи, задна врата към „ еврооблигациите “, които биха могли да подкопаят стабилността на единната валута.

Те не желаят южните страни да се възползват от по-евтините лихви, в случай че не могат да бъдат принудени да играят по строгите правила за обществените разноски, тъкмо както северните.

Независимо от стопанската система в алтернативата, разногласието разкри горчив ерес сред столиците на членовете и обществено се употребява много изострен език.

Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че той и немският канцлер Ангела Меркел са имали “не просто различия, а твърда и откровена борба ” по време на видеоконференция в четвъртък.

„ Ако Европа не се изправи пред това невиждано предизвикателство, цялата европейска конструкция губи своя смисъл за хората “, сподели Конте пред финансовия вестник Il Sole 24 Ore.

Напълно невежи

По традиция Европейски Съюз реализира най-големите си крачки напред, когато Франция и Германия работят дружно, само че по въпроса за дълга Франция застава на страната на южните си съдружници.

“Няма да преодолеем тази рецесия без мощна европейска взаимност във връзка с здравето и бюджета ”, сподели френският президент Еманюел Макрон пред италианските вестници.

„ Това може да включва потенциал за вдишване на общ дълг – както и да бъде именуван – или увеличение на бюджета на Европейски Съюз за обезпечаване на действителна поддръжка за най-тежко засегнатите страни. “

И двата разновидността пресичат алените линии на спестовния север, който към този момент се бори за ограничение на даже скромните нараствания на оперативния бюджет на Брюксел за идващия седемгодишен цикъл.

Меркел ръководи Германия като част от коалиция сред нейната консервативна партия и лявоцентристите – по-благосклонни за по-големите разноски – и приказва внимателно обществено.

Но Нидерландия не крие своето опълчване на каквото и да било разпределение на тежестта на дълга, което вбесява сътрудниците й.

“Ние сме срещу това, и освен ние и не мога да предвидя условия, при които бихме трансформирали тази позиция ”, съобщи холандският министър председател Марк Рюте след срещата в четвъртък.

“Що се отнася до еврооблигациите, освен Холандия, доста други са срещу, тъй като това би довело еврозоната в друга сфера ”, сподели той пред публицисти по време на конференция.

“Това би означавало прекосяване на границата, Рубиконът, в еврозоната, която е по-скоро съюз за трансфер ”, сподели той, като допусна, че това ще значи спестовните страни да субсидират недостига на други.

Много европейски водачи бяха раздразнени от позицията на Хага, само че най-откровен беше министър председателят на Португалия Антониу Коща.

“Този вид реакции са изцяло невежи и тази повтаряща се еснафщина изцяло подкопава това, което построява духа на Европейския съюз ”, сподели той.

Дори в Германия нарастват опасенията, че това може да не е най-хубавото време за бюджетен догматизъм.

“Ако в този момент не сме готови да споделяме благосъстоянието си, тогава не знам накъде се е насочила тази Европа ”, тормози се някогашният немски външен и финансов министър Зигмар Габриел в коментар във в. „ Билд ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР