Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в

...
Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в
Коментари Харесай

ЕС ще разчита на голяма коалиция в Италия след изборите на 4 март

Европейският съюз се безпокои от заплахата Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на съглашение за огромна коалиция сред проевропейските политически фамилии за отбягване на " най-лошия сюжет ", оповестява Financial Times.

Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейската комисия, заключи настроенията: " Бих желал след 4 март Италия да може да има държавно управление, което да ръководи " с помощта на парламентарна поддръжка.

Европейските сътрудници на Италия отхвърлиха какъвто и да било коментар на неофициалната среща на върха в петък в Брюксел. Някои обаче работят зад кулисите, с цел да насърчат съюз сред Силвио Берлускони, водач на дясната партия " Форца Италия " (ФИ, в превод " Напред, Италия " ), и Матео Ренци, общоприет секретар на левоцентристката Демократическа партия (ДП), в случай че никой от тях не успее да завоюва болшинство, довериха на Франс прес няколко европейски източници.

Френският президент Еманюел Макрон беседва няколко пъти с Матео Ренци, който го поддържа като претендент предходната година и взе лозунга му " Напред! ".

Европейският демарш е сходен на този с водача на немските социалдемократи Мартин Шулц, поощрен да влезе в договаряния с канцлера Ангела Меркел за сформиране на съдружно държавно управление в Германия.

Силвио Берлускони от своя страна е " култивиран " от най-влиятелните представители на своето политическо семейство - Европейската национална партия (ЕНП), чийто член е " Форца Италия ", обясниха източниците на " Франс прес ".

Съюзът на ФИ с крайнодесни партии - Северната лига и " Италиански братя ", е във напредък с наближаването на изборите на 4 март. Резултатът от конкуренцията обаче остава доста неразбираем и е допустимо да докара до парламент без устойчиво болшинство. Гласуването ще бъде по комплицирана смесена система, включваща и пропорционални, и мажоритарни детайли. Тя разрешава да се завоюва болшинство с 40-45 % от гласовете.

Според последните изследвания на публичното мнение обединението сред десницата и крайната десница ще получи 37-38 %, 17-18 % от които за ФИ. Директива за птиците ще получи 22 %.

Силвио Берлускони няма право да заема избирателен пост поради присъдата си за данъчна машинация, само че остава незаобиколим и е в позиция да има решаващата дума.

81-годишният милиардер бе признат като другар в края на януари в Брюксел от Жан-Клод Юнкер, а Ангела Меркел още веднъж го счита за политически сътрудник, откакто оказа напън, с цел да го принуди да подаде оставка през ноември 2011 година

Тези огромни маневри имат една-единствена цел: да възпрат Движението " Пет звезди " (ДПЗ) - популистката партия, учредена от предизвикващия дискусия комедиант Бепе Грило - на което изследванията отреждат близо 28 % от гласовете, съгласно европейски представител.

" Италианското публично мнение е на път да се обърне към антиевропейските партии, които имат антиимигрантска реторика ", угрижен е различен човек на управителен пост в Брюксел.

В случай на невъзможност в Народното събрание, някои европейски фактори считат за даденост съдружно съглашение сред ФИ Директива за птиците за поддръжка на настоящия министър председател Паоло Джентилони, считан в Европейски Съюз за центрист.
Други обаче се съмняват. " Имам чувството, че никой няма да завоюва болшинство, даже и огромна коалиция ", предвижда един от най-големите скептици в Брюксел.

Той се безпокои, че " има действителен риск от блокиране на системата ".

Юнкер даде израз на тези опасения: " Трябва да се подготвим за най-лошия сюжет ", предизвести той на конференция в четвъртък в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия изрази паника от всички източници на неустановеност, които тежат в този момент над Европа, като загатна " вътрешния референдум на немските социалдемократи за съдружното съглашение с християндемократите ", проведен на 4 март - в еднакъв ден с изборите в Италия - и " умножаването на държавните управления на малцинството ".

" Ако бъдат обединени всички тези източници на неустановеност... може да имаме мощна реакция на финансовите пазари през втората седмица на март ", предизвести той.

Това предизвестие провокира скандал и Жан-Клод Юнкер бе заставен да се пази, че не е желал да повлияе на италианските избори.

Посланието обаче не шокира всички италианци. " Не разбирам цялата тази олелия към думите на Юнкер. Не споделят ли всички точно това? ", акцентира съпредседателят на Европейската зелена партия Моника Фрасони.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР