Европейският съюз публикува списъка със санкционираните физически и юридически лица

...
Европейският съюз публикува списъка със санкционираните физически и юридически лица
Коментари Харесай

ЕС публикува списъка от шестия пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз разгласява листата със глобените физически и юридически лица от Русия, против които се вкарват наказания поради войната в Украйна. В него са включени 18 юридически лица и 65 физически, в това число децата на представителя на Кремъл Дмитрий Песков – Елизавета и Николай, брачната половинка му Татяна Навка, създателя на „ Яндекс” Аркадий Волож, някогашната гимнастичка Алина Кабаева, за която се допуска, че е другарка на Путин, както и 45 военнослужещи от съветската войска, обвинени във военни закононарушения в украинския град Буча. За лицата от “черния списък” важи възбрана за издаване на визи, а активите им ще бъдат замразени.

Висшият съветски пълководец Михаил Мизинцев - именуван " касапинът от Мариупол ", тъй като е управлявал бруталното завладяване на пристанищния град, също е подложен под наказания.

Едно от имената, което не попада, е главата на Руската православна черква, патриарх Кирил, откакто Унгария изиска той да бъде изваден от листата.

Европейски Съюз одобри публично възбрана за импорт на по-голямата част от съветския петрол, налагайки на Москва най-строгите си наказания поради войната в Украйна след седмици на разногласия с Унгария.

Санкциите – шестият пакет, натрапен от 27-те страни от началото на нашествието на през февруари, плануват изключване на най-голямата съветска банка Сбербанк от световната система за продан на известия SWIFT, се споделя в текста, оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз.

В санкционния лист са съветските компании „ Оробоненерго”, „ Воентелеком”, „ Военторг”, „ Камаз”, „ Татнефт-Нефтохим”, „ Ремдизел”. Европейски Съюз вкара наказания и против Националния депозитар за разплащания, който се употребява при интервенции по обществения дълг.

Блокът уголемява възбраната си за лъчение на съветски държавни медии, като включи в нея " Россия РТР ", " Россия 24 " и " Телевизионен център Интернешънъл " и стопира рекламата на компании от Европейски Съюз по тези канали.

Химикали, които биха могли да се употребяват за произвеждане на противозаконни оръжия, са добавени към листата на неразрешените за експорт артикули.

До момента общият брой на физическите лица, против които Европейски Съюз наложи наказания, са 1158, а юридическите – 98, се споделя в известието.

В понеделник водачите на Европейски Съюз се съгласиха да се насочат към основния експорт на съветски нефт след седмици опозиция от страна на Унгария, отстъпвайки пред настояването на премиера Виктор Орбан да се освободи съветският петрол, доставян по тръбопроводи.

Санкциите обгръщат две трети от съветския експорт, който сега се внася с кораби, и влизат в действие след шест месеца за суровия нефт и след осем месеца за рафинираните артикули.

Освен това Германия и Полша се ангажираха да спрат доставките по тръбопроводи, което значи, че към 90 % от вноса на съветски петрол в Европейски Съюз се чака да бъде спрян до края на годината.

В опит да се попречи на Унгария и други страни, които към момента ще получават съветски нефт по тръбопроводи, да се възползват от освобождението си, е въведена възбрана за препродажба на по-евтините доставки.

Блокът се стреми също да ограничи опциите на Москва да продава нефта отвън Европейски Съюз, като забрани на финансовите институции да застраховат и финансират кораби, които го транспортират до трети страни.

Преди войната Европейски Съюз внасяше повече от една четвърт от своя нефт от Русия и е упрекван, че не е работил задоволително бързо, с цел да спре притока на средства към военната машина на Москва, откакто към този момент 100 дни се водят боеве.

Но компликациите при постигането на възбрана на нефта значат, че има малко изгледи блокът да премине към налагане на удари по съветския експорт на газ, който е от основно значение за зареждането на стопански системи като Германия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР