В Прилеп властите събарят родната къща на Димитър Талев. Докато

...
В Прилеп властите събарят родната къща на Димитър Талев. Докато
Коментари Харесай

В Прилеп властите събарят родната къща на Димитър Талев

В Прилеп управляващите събарят родната къща на Димитър Талев. Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте. Това написа ръководителят на Фондация " Македония " Виктор Стоянов във Фейсбук. Той сподели и фотография от порутената къща.

През март предходната година наследниците на Димитър Талев за следващ път приканиха българската страна да откупи къщата на писателя в град Прилеп, Северна Македония. Сградата, разказана в " Железния светилник “ като дом на семейство Глаушеви, от години е изправена пред съсипия. Изкупуването обаче по този начин и не се осъществя.

Имотът се намира в центъра на град Прилеп. Къщата е издигната през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 година се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее семейството Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи разказ, " Железният светилник ", е един от най-издаваните и четени български романи.

По това време Прилеп е към момента под османско иго.

Неведнъж собственичката на къщата Снежана Ачковска е споменавала, че е ядосана на България, задето не изплаща парцела. Много пъти тя е признавала, че не може да го стопанисва, защото е с влошено здравословно положение. Жената бе оповестила цена от малко над 100 000 евро, само че мераклия за дома на Талев по този начин и не се откри. В едно от последните си изявленията Ачковска прикани управляващите у нас да я купят и трансфорат в български културен център, написа " Труд ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР