Европейският съюз призова Китай да освободи всички журналисти, задържани във

...
Европейският съюз призова Китай да освободи всички журналисти, задържани във
Коментари Харесай

ЕС към Китай: Освободете всички задържани журналисти

Европейският съюз прикани Китай да освободи всички публицисти, арестувани по отношение на работата им, откакто по-рано тази седмица беше арестувана журналистка на медията Блумбърг нюз, съобщи Франс прес.

Хачжъ Фан беше отведена от жилището си от сътрудници от службите за сигурност в понеделник. Агенцията заяви, че е получила в четвъртък удостоверение за ареста й по съмнение в "дейности, поставящи под опасност националната сигурност ", обвиняване, което може да докара до дългогодишна присъда.

"Всички лица, задържани и арестувани по отношение на активността им като публицисти, би трябвало да бъдат освободени неотложно ", се споделя в оповестено нощес изказване на представител на Европейски Съюз. В него се припомня, че "други публицисти или китайски жители, които изчезнаха тази година или бяха задържани или преследвани за отразяване " на събитията.

"Очакваме от китайските управляващи, че те ще й дадат здравна помощ, в случай че такава е нужна, достъп до определен от нея юрист и опция да се свърже със фамилията си ", се споделя още в изказването във връзка ареста на Фан.

Китайското външно министерство, натоварено с наблюдаване на непознатите медии, беше съобщило, че тя е подложена на гонене съгласно закона.

Китайските жители имат право да работят единствено като "помощници на редакцията " за непознатите медии в Китай, само че не и да вършат репортажи, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР