Европейският съюз отложи стартирането на Европейската система за информация за

...
Европейският съюз отложи стартирането на Европейската система за информация за
Коментари Харесай

Без причина и без яснота: ЕС пак отложи новата система за вход на чужденци

Европейският съюз отсрочи стартирането на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) за 2024 година, заяви уеб сайтът на " Миграция и вътрешни работи " към Европейска комисия.

Системата беше отлагана неведнъж, откакто първичният проект беше да започва през 2021 година, по-късно беше преместена за 1 май 2022 година, а по-късно - за ноември тази година. По последни проекти обаче, би трябвало да бъде подготвена до 2024 година

Правните процедури за приемане на ETIAS започнаха още през 2016 година Предишните отлагания бяха приписвани на пандемията и други спънки от друго естество, само че този път даже не е показана публична причина.

" Забавянето на стартирането на ETIAS ще бъде от изгода за медиаторите и доставчиците на услуги в туристическата промишленост, изключително за тези, които обслужват пътувания до страни от Европейския съюз ", се споделя в публикация, оповестена в ETIAS.com.

Забавянето ще даде опция на тези снабдители да " да подсигуряват, че системите им са готови " за снемане на биометрични данни, както се изисква за тясно свързаната система за влизане/излизане (EES) на Европейски Съюз. Системата EES също беше отлагана два пъти заради неопределени проблеми с изпълнителя.

Какво е ETIAS

ETIAS съставлява система за цифрово разрешаване на безвизови визити в Европейски Съюз и Шенгенското пространство. Ако бъде утвърдена, безвизовият режим ще бъде обвързван с паспорта на всеки пътуващ. Европейски Съюз чака 1,4 милиарда души от повече от 60 страни, освободени от визи, да подадат заявки за позволение за пътешестване, откакто ETIAS проработи през 2024 година

Понастоящем пътуващите от страни без виза имат право да влизат в страни от Шенгенската зона за бизнес или пътешестване за период до 90 дни. През тези 90 дни тези гости не могат да работят или учат, само че могат да се занимават с бизнес и туристически действия.  След използването на новата скица обаче те ще би трябвало да заплащат алегорични такси за влизане в Европейския съюз.

Системата ще ревизира документите за сигурност и ще начислява такса на пасажерите, които посещават страни членки на Европейски Съюз, за бизнес, туризъм, медицински цели или пренос.

Кой ще се нуждае от ETIAS

ETIAS ще се ползва за жители на страни, които могат да влизат в зоната на Европейски Съюз без визи. Понастоящем в тази категория попадат 63 страни.

Колко ще коства ETIAS

ETIAS ще коства 7 евро за всяко заявление. Цената е годна за възрастни над 18 години, а малолетните няма да заплащат такси. Въпреки това всеки пасажер и даже бебетата се нуждаят от ETIAS.

След като заплащането бъде осъществено, ще стартира обработката на разрешението за ETIAS. Заявителите ще получат решение от системата в границите на 96 часа или по-малко. Има опция заявката да бъде обработено ръчно, в случай че има проблем от системата. Ръчната обработка може да отнеме към 96 часа (4 дни) или най-много 2 седмици.

Изисквания и кандидатстване

Валиден паспорт, поданство на страна, отговаряща на изискванията на ETIAS. Подаване на заявката допустимо най-рано, с цел да избегнете всевъзможни усложнения.

Колко време е годна ETIAS

ETIAS е годна за период от 3 години или до края на валидността на документа за пътешестване, регистриран при подаването на заявката, според от това кое от двете събития настъпи първо.

Кои страни би трябвало да аплайват за ETIAS:

Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Австралия, Бахамски острови, Барбадос, Босна и Херцеговина, Бразилия, Бруней, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминика, Ел Салвадор, Грузия, Гренада, Гватемала, Хондурас, Хонконг, Израел, Япония, Кирибати, Макао, Македония, Малайзия, Маршалови острови, Мавриций, Мексико, Микронезия, Молдова, Монако, Нова Зеландия, Никарагуа, Палау, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент, Самоа, Сан Марино, Сърбия, Сейшелски острови, Сингапур, Соломонови острови, Южна Корея, Тайван, Източен Тимор, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу, Украйна, Обединени арабски емирства, Съединени американски щати, Уругвай, Вануту, Ватикан и Венецуела.

Объркване в превода

Макар че Европейски Съюз предприе няколко стъпки за информиране на жителите на трети страни, които ще се нуждаят от ETIAS в бъдеще, пътуващите към момента остават комплицирани по отношение на това по какъв начин системата ще ги засегне и каква е нейната цел.

Всъщност ETIAS не е виза. ETIAS е стратегия за предварителна инспекция за отпадане на визите за всички пътуващи по програмата за безвизов режим на Европейски Съюз, в това число британци, американци, кивита, албанци, босненци и други

Има доста разлики сред ETIAS и шенгенската виза, като измежду най-важните е, че с цел да получите шенгенска виза, би трябвало да си уговорите среща, да съберете дълъг лист с документи, да се явите на изявление и да платите много висока такса.

За разлика от това, подаването на заявление за позволение за пътешестване лишава единствено към 10 минути и не е належащо да се явявате на изявление или да си записвате час, нито даже да събирате документите, нужни за издаване на виза.

Освен това таксата е доста по-ниска спрямо таксите за шенгенска виза.

ETIAS не е " възмездие за Brexit "

Много английски таблоиди се пробваха да показват основаването на ETIAS като възмездие на Европейски Съюз за Brexit, само че това не е правилно. Въпреки че предлагането за основаване на ETIAS и референдумът за Brexit в Обединеното кралство за овакантяване на Европейски Съюз се състояха през 2016 година, те не са свързани.

Всъщност концепцията за основаване на системата е опит на Европейски Съюз да отбрани границите си след мигрантската вълна, която доближи границите на Европейски Съюз през предходните години и опит за реакция след редица терористични набези, които лишиха живота на десетки европейци.

" Трябва да знаем кой пресича границите ни. По този метод ще знаем кой пътува към Европа още преди да е стигнал дотук ", декларира тогавашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представяйки предлагането.

Очаква се още системата ETIAS да помогне на страните от Европейски Съюз да понижат процедурите за влизане по външните граници и да засилят политиката на визова либерализация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР