Европейският съюз очаква от Западните Балкани напредък по реформите, свързани

...
Европейският съюз очаква от Западните Балкани напредък по реформите, свързани
Коментари Харесай

ЕС очаква от Западните Балкани напредък по реформите, свързани с членството

Европейският съюз чака от Западните Балкани прогрес по промените, свързани с участието в блока. От Черна гора Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел отваря вратите към единния си пазар. Но Подгорица би трябвало да усъвършенства бизнес средата и енергийния бранш. Парламентът на Черна гора промени графика на ръководителя на Европейската комисия, откакто часове преди визитата гласоподава за новото държавно управление. Така - вместо със остарелия министър председател, както беше по проект, фон дер Лайен се срещна с встъпилия в служба Милойко Спаич.Разговаря и с президента, който настоя, че Черна гора може да влезе в Европейски Съюз преди 2030 година.

 
Вие сте скъп член на НАТО без никакви подозрения. Има доста позитивни тематики. Приветствам това, че в този момент би трябвало да сте изцяло фокусирани върху задачите за присъединение и дружно би трябвало да изминем последните стъпки, с цел да стигнем до финала.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

А след срещите в Черна гора - в Белград Урсула фон дер Лайен беседва със сръбския президент Александър Вучич. Тя още веднъж разяснява, че разширението на Европейския съюз е главен приоритет.

 
Сега е време на световни разтърсвания, тъй че би трябвало да укрепим единството и сигурността на континента. Разширяването е метод да го създадем. Искаме Сърбия да се причисли към нашия съюз. Предложението се основава на доверие, взаимност и партньорство. Това е заричане за мир, триумф и е несравнима неповторима опция.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Обиколката на Урсула фон дер Лайен включваше и посещаване в Косово, по време на което прикани Белград и Прищина да възстановят разговора, тъй като това е обвързвано и с участието им в блока на 27-те.

 

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дойде в Сърбия по време на обиколката си в Западните Балкани. За главните акценти от срещите ѝ в западната ни съседка - от Белград предава сътрудника от Euronews Сърбия Наташа Банович.

 

 

Това беше четвъртата стъпка от обиколката на Урсула фон дер Лайен на Западните Балкани. Днес в Белград беседва със сръбския президент Александър Вучич. Дадоха и взаимна конференция, на която се видя, че в основата на диалога е била стопанската система. Фон дер Лайен сподели, че най-хубавият метод да се продължи с разширението, което е водещо в дневния ред на блока, е доближаването на стопанските системи. Тя е тук, с цел да сложи акцент върху стъпките, свързани с разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани. И - както и сподели - за това има четири стълба. Единият е единният пазар на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде отворен за Западните Балкани. Но преди този момент има втори дирек - страните би трябвало да основат районен пазар. На трето място, би трябвало да създадат повече промени и на четвърто - ще има повече вложения от блока. И тези вложения ще бъдат към 6 милиарда евро. Нямаше доста политически полемики, най-малко от това, което чухме на конференцията. Но някои публицисти останаха озадачени от това, което фон дер Лайен сподели през вчерашния ден от Прищина, след срещата с президента на Косово. Тогава разяснява, че едно от изискванията за продължение на разговора и за нормализация сред Белград и Прищина е Сърбия в действителност да признае Косово. Когато през днешния ден я попитаха какво значи това, сподели, че имала поради, че би трябвало да се изпълнят всички задължения от Охридското съглашение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР