Европейският съюз изрази голяма загриженост относно операциите на специални части

...
Европейският съюз изрази голяма загриженост относно операциите на специални части
Коментари Харесай

ЕС: Призоваваме Косово да избягва едностранни действия, които биха могли да повишат напрежението

Европейският съюз изрази огромна угриженост по отношение на интервенциите на специфични елементи на косовската полиция против институции в общините Драгаш, Печ, Изток и Клина, както и пространствата на неправителствената организация Център за мир и приемливост в Прищина, предупреждавайки, че неочакваното затваряне на техните офиси ще има негативно влияние върху всекидневието и изискванията на живот на косовските сърби.

„ Европейският съюз означи с огромна угриженост специфичните полицейски интервенции тази седмица в офисите на институции, ръководени от Сърбия в общините Драгаш, Печ, Изток и Клина, както и в пространствата на неправителствената организация Център за мир и приемливост в Прищина. Внезапното затваряне на тези офиси ще има негативно влияние върху всекидневието и изискванията на живот на косовските сръбски общности, защото ще ограничи техния достъп до съществени обществени услуги поради очевидната липса на други възможности сега, " сподели представителят на Европейски Съюз в изказване.

Той напомни, че се чака статутът на тези структури да бъде решен в границите на разговора с посредничеството на Европейски Съюз, във връзка със основаването на Общността на общините със сръбско болшинство.

„ Следователно Европейски Съюз приканва Косово да заобикаля едностранни дейности, които биха могли да покачат напрежението, и да се оправи с тези въпроси посредством разговор с посредничеството на Европейски Съюз “, се споделя в изказването на Съюза, оповестено ден откакто посолството на Съединени американски щати в Косово осъди дейностите на Прищина.

„ Правителството на Съединените щати е надълбоко загрижено от неотдавнашните дейности на държавното управление на Косово, които имат директен и негативен резултат върху членовете на етническите сърби и други малцинствени общности в Косово ”, съобщи посланикът на Съединените щати в Косово Джефри Ховениер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР