Европейският съюз и САЩ се споразумяха за нов трансатлантически пакт

...
Европейският съюз и САЩ се споразумяха за нов трансатлантически пакт
Коментари Харесай

Социалните мрежи могат да продължат да съхраняват потребителски данни от ЕС в САЩ съгласно ново споразумение

Европейският съюз и Съединени американски щати се споразумяха за нов трансатлантически пакт за шерване на данни. В известие Европейската комисия споделя, че новата рамка би трябвало да разреши на информацията да тече свободно сред двете местоположения, облекчавайки рисковете за фирмите за обществени медии, които оперират в тях.

Решението идва три години откакто висшият съд на Европейски Съюз анулира Privacy Shield - протокол, който разрешава на основаните в Съединени американски щати компании да събират и обработват данни от жители на Европейски Съюз. По това време съдът сподели, че Privacy Shield не е направил задоволително, с цел да резервира данните на потребителите надалеч от ръцете на американските разследващи организации. Това беше удар за компании като Meta и Amazon, защото събирането на данни е основна част от техния бизнес.
-->
Когато тази политика беше анулирана, това остави фирмите на куката да съблюдават политиките на Европейски Съюз за прекачване на данни. По-рано тази година ирландската Комисия за отбрана на данните (DPC) удари Meta с рекордна санкция от 1,3 милиарда $ за прехвърлянето на данни към Съединени американски щати, заявявайки, че компанията не е съумяла да „ се оправи с рисковете за главните права и свободи “ на жителите в Европейски Съюз. През 2021 година Националната комисия за отбрана на данните на Люксембург наложи на Amazon санкция от 887 милиона $ за обработката на данни на поданици на Европейски Съюз.

Новата рамка за дискретност на данните сред Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да отбрани фирмите от сходни санкции, стига да се ангажират с нея. В допълнение към ограничението на количеството задгранични данни, до които американското разузнаване може да получи достъп, новата рамка основава Съд за обзор на отбраната на данните (DPRC), който може „ без значение да проверява и позволява тъжби “, както и да подрежда изтриването на данни.

Американските компании също ще би трябвало да съблюдават разнообразни отговорности за дискретност, в това число условие за заличаване на персонални данни, „ когато към този момент не са нужни за задачата, за която са били събрани “. Те би трябвало също по този начин да подсигуряват, че тези защитни ограничения са налице, когато тези данни се споделят с трети страни.

Занапред не е ясно дали тази политика ще устои на съда на Европейски Съюз, защото два предходни опита за определяне на нова рамка бяха отхвърлени от съдиите. Ник Клег, президентът по световните въпроси на Meta, отговори на новината в Twitter, заявявайки, че компанията приветства новата рамка и отбелязва, че тя „ ще отбрани стоките и услугите, на които разчитат хората и бизнеса от двете страни на Атлантическия океан “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР