Алгоритмите се справят по-добре с обемисти, времеемки задачи, а хората

...
Алгоритмите се справят по-добре с обемисти, времеемки задачи, а хората
Коментари Харесай

Как AI променя финансовите професии

Алгоритмите се оправят по-добре с обемисти, времеемки задания, а хората - с оценки и разбори на риска

Счетоводителите и инспекторите нямат съображение да се боят, че AI ще ги измести – вместо това ще изведе уменията им на по-високо равнище (снимка: CC0 Public Domain)

Притесненията, че изкуственият разсъдък ще отнеме работните места на хората, сякаш „ увиснаха “ на първо време върху специалности като тази на счетоводителя – изпълнена с времеемки, „ досадни “ действия. Но последните трендове сочат, че намесата на AI няма да остави без работа хората от тази сфера. Вместо това може да направи труда им по-стойностен, по-ценен и по-скъп. Счетоводни и одиторски компании към този момент търсят способи да обучат екипите си за боравене с AI, издигайки специалността на ново равнище.

Оуен Хюит е стажант-счетоводител във компания от Англия. Обучението му трае две години, като в този момент му предстоят още изпити. Необичайното за него и сътрудниците му е, че те ще бъдат първото потомство счетоводители, които ще употребяват изкуствен интелект (AI) още от началото на кариерата си.

Оуен се надява, че изкуственият разсъдък ще поеме някои от по-досадните елементи от работата. „ AI може да отстрани тежестта на по-времеемките задания, като разбор на финансови данни “, споделя Хюит. Това оставя хората да се съсредоточат върху по-субективни – и по-интересни – решения, като да вземем за пример дали бизнесът е жизнерадостен или по кое време да бъдат изплатени задълженията.

„ Въпреки че AI може да се учи от данни и да прави прогнози, той към момента не може да размени човешката преценка, нужна за претегляне на разнообразни променливи и взимане на осведомено решение “, споделя той.

AI вместо „ чираци “

И по този начин, AI от ден на ден се употребява за рутинни и времеемки задания като обобщаване на документи, основаване на наличие, правене на документи, разширено търсене, разбори и ръководство на прозрения и познания – постоянно работа, осъществявана от по-младшите счетоводни чиновници, „ чираците “ в специалността.

„ Когато погледнете някои от дилемите, които инспекторите извършват – някои от скучните, елементарни задания към прехвърлянето на данни и манипулирането им във формат, в който по-късно в действителност можете да ги употребявате – това е мястото, където изкуственият разсъдък може да играе в действителност огромна роля “, споделя Матю Кембъл, основен софтуерен шеф по одитите в английския клон на KPMG.

Според изследване на огромната компания, четирима от 10 старши експерти по одит чакат, че нарасналата успеваемост, която AI може да донесе, ще докара до понижаване на размера на одиторските екипи.

И без друго към този момент доста задания за ръчен одит и отчитане са предоставени на външни подизпълнители, най-много в страни с по-евтина работна ръка, където хората извършват забележителна част от дилемите за финансови доклади в края на всеки месец. Това, споделя Алекс Кинг – създател и счетоводител във финансовата платформа Generation Money – значи, че младшите счетоводители, работещи в областта на одита, ще би трябвало да се съсредоточат повече върху уменията за работа с клиенти.
още по темата
„ Като цяло естеството на ролята на младши счетоводител евентуално ще се промени повече към ръководство на системите – контрол върху програмен продукт и бази данни, захранвани с изкуствен интелект – и ръководство на взаимоотношенията, много по-далеч от обичайните действия като работа с счетоводни книги “, споделя той.

В резултат на това и стратегиите за образование се трансформират. „ Ние към момента набираме млади кадри… Мисля, че това, което ще се промени с времето, са уменията на някои от тези хора “, споделя Кембъл. „ Инвестирахме в прекосяването на редица наши инспектори през магистърска степен по приложна просвета за данни, тъй че те да могат да съчетаят тези познания за одит и счетоводство със своите познания и умения в науката за данните, с цел да комбинират най-хубавото от тези умения “.

По-малко неточности

През последните години счетоводната промишленост претърпя известни провали. Например, през март KPMG беше санкционирана с £1,5 милиона за пропуски в одита си през 2019 година на рекламната организация M&C Saatchi. Това не е изолиран случай. Миналото лято отчет на Съвета за контрол на счетоводството на обществените компании в Съединени американски щати откри, че четири от 10 одита, осъществени от световни счетоводни компании, имат обилни пропуски.

На локално равнище счетоводните регулатори все по-често откриват грешки и пропуски в одитите. Нерядко това води до следствия и санкции. От тях страдат и самите одиторски компании, и техните клиенти. В резултат на събитията в този момент одиторските компании са обект на изключително внимание. За да „ затегнат “ своите процедури, доста от тях се обръщат към изкуствения разсъдък.

„ Тъй като генеративният AI играе по-важна роля в приноса към първите работни документи, ролята на човешкия инспектор може да бъде издигната на ново равнище, с цел да се концентрира върху областите на преценка и оправянето с провокации “, споделя Марк Бена, началник на цифров одит в британската дивизия на PwC. „ Способността да проучваме данни в доста по-голям мащаб значи и, че можем да правим по-добри оценки и разбор на риска “.

Откриване на аномалии

AI е изключително добър в откриването на аномалии в големи количества данни. Това го прави потребен при проучване на процеси, които могат да възлизат на милиарди транзакции. Например, AI може да се приложи за разбор на високорискови транзакции, с цел да търси такива аномалии като издание на необикновени суми, или пък изявления, направени от някой необикновен създател или такива, направени в извънредно време – да речем през уикенда.

„ Стигаме до миг, в който това в действителност е одит, основан на изчерпателен разбор на данни, при което ние идентифицираме рисковете в популация от данни и използваме AI, с цел да съсредоточим своите одитни умения върху най-сложните, високорисковите области, които е най-вероятно да станат обект на следствие, “ споделя Кембъл.

Самите финансови експерти все по-често са съгласни, че AI оказва помощ за понижаване на времето за осъществяване на рутинни, повторяеми задания. Преобладаващата част удостоверяват, че биха били по-склонни да останат в компания с въведени начинания за AI.

„ Те могат да се оправят с някои от трудоемките и времеемки действия задания, с цел да съсредоточат уменията си там, където те носят фактически висока стойност – в осъществяването на разбора, резултатите и интерпретацията “, споделя Кембъл.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР