Европейският съюз и Индия се споразумяха днес за създаване на

...
Европейският съюз и Индия се споразумяха днес за създаване на
Коментари Харесай

ЕС и Индия се споразумяха да разширят отношенията си на фона на войната в Украйна

Европейският съюз и Индия се споразумяха през днешния ден за основаване на съвет по търговия и технологии за усилване на съдействието, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организира диалози с индийски представители в Делхи. Фон дер Лайен е на двудневно посещаване в Индия като част от напъните на Запада да насърчи страната да отслаби връзките си с Русия след съветското навлизане в Украйна.

" Мисля, че тези връзки през днешния ден са по-важни отвсякога ", сподели Фон дер Лайен при започване на среща с индийския министър-председател Нарендра Моди. " Ние имаме много общи неща, само че също по този начин се сблъскваме с сложна политическа конюнктура ", съобщи тя.

" И двете страни се съгласиха, че бързите промени в геополитическата конюнктура акцентират нуждата от взаимно задълбочено стратегическо ангажиране ", сподели Фон дер Лайен, определяйки съдействието в сигурността, климатичните промени и търговията като основни сфери, върху които да бъде ориентирано вниманието.

" Съветът по търговия и технологии ще обезпечи политическата тенденция и нужната конструкция за използване на политическите решения, координиране на техническата работа и информиране на политическото равнище, с цел да се обезпечи осъществяването и продължаването на активността в сферите, които са значими за устойчивия прогрес на европейската и индийската стопанска система ", съобщи тя.

Съединени американски щати са единствената друга страна, която има техническо съглашение с Европейски Съюз, сходно на подписаното в този момент с Индия.

Откакто стартира войната в Украйна, редица високопоставени задгранични представители дойдоха на визити в Делхи.

Индия към този момент се въздържа от изрично наказание на съветската инвазия, като в това време приканва за неотложно преустановяване на огъня.

Преди диалозите на Фон дер Лайен в Делхи върховен чиновник от Европейски Съюз сподели, че се чака ръководителят на Европейска комисия да предложи увеличение на продажбите на европейско военно съоръжение за Индия и обновяване на договарянията за съглашение за свободна търговия.

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар съобщи, откакто се срещна с Фон дер Лайен, че са " обменили отзиви за икономическите и политическите последствия от спора в Украйна ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР