Европейският съюз (ЕС) започна да разглежда във вторник предложение за

...
Европейският съюз (ЕС) започна да разглежда във вторник предложение за
Коментари Харесай

ЕС обмисля една от най-големите забрани на химикали в историята

Европейският съюз (ЕС) стартира да преглежда във вторник предложение за възбрана на необятно употребявани, евентуално нездравословни субстанции, известни като PFAS или " безконечни химикали ".   Тази самодейност може да се трансформира в най-мащабното контролиране на химическата индустрия в историята на блока, показва Reuters.   Подобни химикали се употребяват в милиони артикули, в това число коли, текстил, здравна инсталация, вятърни мелници и незалепващи тигани, защото са устойчиви на рискови температури и разяждане. В същото време обаче те са свързани с опасности за здравето като рак, хормонална дисфункция и отслабена имунна система, както и с увреждане на околната среда.   Пет страни - Германия, Нидерландия, Дания, Швеция и Норвегия, която не е членка на Европейски Съюз, си сътрудничат по предлагането. В взаимно изказване те са безапелационни, че в случай че то бъде признато, то ще се трансформира в " една от най-големите забрани на химически субстанции, налагани в миналото в Европа ".   " Забраната на PFAS ще понижи тяхното разпространяване в околната среда в дълготраен проект. Тя също по този начин ще направи продуктите и процесите по-безопасни за хората ", изясняват те.   Според проектопредложението откакто възбраната влезе в действие, фирмите ще имат сред 18 месеца и 12 години, с цел да вкарат други възможности на повече от 10 000 PFAS, според от съществуването на такива.   " В доста от случаите понастоящем не съществуват такива други възможности, а за някои от тях евентуално в никакъв случай няма да съществуват ", се споделя още в изказването на петте страни, които приканват фирмите да работят върху основаването на заместители.   Хидроизолационните сътрудници за текстил са измежду най-лесните за заменяне, като за задачата може да се употребява парафин. Но за потреблението им в някои медицински произведения към момента няма други възможности.   Прозвището " безконечни химикали " идва от обстоятелството, че те имат способността да се натрупват във водата и почвата, защото не се разграждат поради извънредно мощната връзка сред въглеродните и флуорните атоми. По време на брифинг за медиите в Брюксел Одун Хегелунд от Норвежката организация по околна среда показва размерите на този проблем - " безконечни химикали " към този момент могат да бъдат открити по целия свят.  

" Можете да откриете PFAS при пингвините в Антарктика, при полярните мечки в Арктика и даже в дъждовната вода в Тибет ", подчертава той.
Анализът на екипите на петте страни демонстрират, че има фармацевтични и ветеринарни артикули, дезинфектанти, химикали за растителна отбрана и други, които ще би трябвало да се употребяват от така наречен дерогации, защото към този момент попадат в обсега на още по-строги съществуващи регулаторни режими.  Дълъг развой   Държавите, показали проектопредложението, подчертават също по този начин, че след въвеждането на възбраната натрупването на сходни химикали в околната среда ще продължи още доста години, само че това би трябвало да се направи.   BEUC, европейската асоциация на националните организации за отбрана на потребителите, поддържа изцяло самодейността.   " Призоваваме Европейски Съюз да пристъпи допустимо най-бързо към това ограничаване ", се споделя в изказване на организацията.   За да се случи това обаче, предлагането ще бъде прегледано от две научни комисии - за оценка на риска и за социално-икономически разбор, които работят в границите на Европейската организация по химикалите. Според организацията, представена от Reuters, това може да отнеме повече от нормалните 12 месеца.   След това Европейската комисия и държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да вземат решение за окончателния вид на законодателството. В последна сметка се планува то да влезе в действие през 2026 или 2027 година   В други райони на света също текат начинания за ограничение на PFAS. През август държавното управление на Съединените щати разгласи, че ще предложи избрани " безконечни химикали " да бъдат категоризирани като рискови субстанции в границите на американската стратегия Superfund.   Едновременно с това, през декември вложители, ръководещи активи на стойност 8 трилиона $, изпратиха писма до 54 компании, в които ги приканиха да преустановят потреблението на този вид химикали.  

И това е разбираемо, в случай че приемем статистиката, представена от петте страни, които стоят зад концепцията. Според нея общите годишни разноски за лекуване на здравословни проблеми, провокирани от излагането на PFAS в Европа, се правят оценка на 52-84 милиарда евро.
Организирана опозиция   Недвусмислено потвърдената щета на " безконечните химикали " надалеч не значи обаче, че към този момент няма проведена опозиция против сходни регулации.   Производителите и потребителите на PFAS към този момент имат образувана лобистка подгрупа в границите на Европейската асоциация на производителите на химикали, в която влизат BASF, 3M, Bayer, Solvay, Merck KGaA и производителят на тефлон Chemours.   Групата FPP4EU, в която членуват 14 компании, към този момент разгласи, че рестриктивните мерки ще имат " голямо влияние " върху доста артикули за ежедневна приложимост и че асоциацията ще уточни нуждата от избрани изключения при публичните съвещания.   " Основната угриженост на FPP4EU е, че предлагането за ограничавания въпреки всичко може да докара до нарушение на избрани вериги за основаване на стойност и в последна сметка да отстрани някои основни приложения ", счита Джонатан Крозиър, ръководител на FPP4EU по въпросите на застъпничеството и връзките, представен от Reuters.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР