Европейският съюз (ЕС) и Тунис сключиха споразумение, което предвижда ограничаване

...
Европейският съюз (ЕС) и Тунис сключиха споразумение, което предвижда ограничаване
Коментари Харесай

Сделка с Тунис: ще секне ли потокът от мигранти-африканци

Европейският съюз (ЕС) и Тунис подписаха съглашение, което планува ограничение на миграцията през Средиземно море. Северноафриканската страна е значима директна страна за търсещите леговище, тръгнали към Стария континент. Правителството на Тунис е привлечено от финансовата помощ и икономическото съдействие с Европа, планувани в меморандума, само че мнозина в северноафриканската страна са сериозни към него, написа АРД.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Нидерландия в оставка Марк Рюте, италианската министър-председателка Джорджа Мелони и тунизийският президент Каис Сайед се подписаха под договореностите, само че текстът би трябвало да бъде утвърден и от страните членки на Европейски Съюз.

" Разполагаме с добър пакет. Време е в този момент да го използван ", съобщи фон дер Лайен. А Сайед разяснява: " Решени сме да го използван допустимо най-скоро. "   По въпроса за миграцията той приказва и за " нечовешка обстановка ", която би трябвало да бъде решена взаимно.

Повече европейски пари

Европейската комисия има намерение да даде към 100 млн. евро за търсене, избавяне и репатриране на мигранти. Това е три пъти повече от сумата, с която Брюксел подкрепя Тунис на годишна база, показва немската обществено-правна телевизия.

Възможно е общата сума да доближи до 900 млн. евро. Засегнатата от стопански проблеми северноафриканска страна има незабавна потребност от тях, разяснява АРД.

Урсула фон дер Лайен е показала проект, състоящ се от пет точки, оповестява кореспондентката на АРД Кристина Бьокер. Той планува съдействие в региона на образованието, стопанската система и миграцонната политика и вложения, да вземем за пример във възобновими енергийни източници.

Мигранти от Африка, избавени от Бреговата защита на ТунисСнимка: Khaled Nasraoui/dpa/picture allianc

АРД отбелязва, че миграцията е най-важната точка за Европейски Съюз, а председателката на Европейска комисия е говорила и за усилване на битката против трафика на хора. Подчертана е нуждата от възстановяване на съдействието в региона на граничната сигурност - без да се прецизира какво тъкмо ще включва това.

Най-вече крайнодясната италианска министър-председателка Джорджа Мелони настояваше за съглашение, посредством което да бъде понижен броят на корабите с мигранти, идващи от Тунис. Едно от основните предизборни обещания на Мелони бе да държи мигрантите, идващи от Северна Африка, по-далеч от южните крайбрежия на Италия.

" След сериозна дипломатическа работа постигнахме една доста значима цел ", сподели Мелони. По думите ѝ меморандумът дава опция за " интегрирано ръководство на миграционната рецесия ". Италианската премиерка изрази и вяра за сключване на други сходни съглашения със северноафрикански страни. За идната неделя в Рим е планувано провеждането на конференция по тематиката за миграцията, на която се чака да участват тунизийският президент, както и други държавни и държавни ръководители на средиземноморски страни.

Важна директна точка за мигрантите

Тунис съставлява значима директна страна за мигрантите, пътуващи към Европа. От нейните крайбрежия те се насочват към страни от Европейския съюз. Само в Италия тази година са били регистрирани над 75 000 мигранти, до момента в който през същия интервал на предходната година те са били към 32 000 души. Началният приемен център на дребния италиански средиземноморски остров Лампедуза и сега е претъпкан.

След безредици, африкански мигранти бяха принудително изгонени при започване на юни от крайбрежния тунизийски град Сфакс Снимка: Hasan Mrad/DeFodi Images/picture alliance

Преди подписването на меморандума президентът Сайед е изключвал опцията Тунис да се трансформира в гранична защита на Европейския съюз. Правителството на страната се отнася сериозно към дълготрайното заселване на мигранти. Много тунизийци се притесняват, че това може да бъде една от последствията от договореностите с Брюксел.

През февруари президентът на Тунис Каис Сайед разгласи твърди ограничения против мигрантите, като ги упрекна, че внасят принуждение и престъпност в страната. Оттогава враждебността и расистките набези са се нараснали. В крайбрежния град Сфакс се стигна и до конфликти сред мигранти и локални поданици, някои от които имаха съдбовен край.

След насилието стотици африкански мигранти избягаха в пустинята или бяха наложително изтласкани там, напомня АРД. Според правозащитни организации те са били прогонени от тунизийската полиция и изоставени на милостта на ориста - в негостоприемни райони на изток покрай Либия, както и на запад към Алжир.

Още по тематиката:

Сцени на ужаса в Средиземно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР