Европейският самолетостроител Еърбъс е засегнат от серия хакерски атаки, в

...
Европейският самолетостроител Еърбъс е засегнат от серия хакерски атаки, в
Коментари Харесай

Кибератаки засегнаха "Еърбъс" и събудиха подозрения за "китайска връзка"

Европейският самолетостроител " Еърбъс " е обиден от серия хакерски офанзиви, в които на прицел са негови снабдители, заяви " Франс прес ", като се базира на източници от сферата на сигурността.

Според събеседниците на организацията има съмнения за " китайска връзка ". Става въпрос за четири огромни офанзиви в последните 12 месеца, съгласно двама от източниците, които проверяват офанзивата.

" Еърбъс " от дълго време е изкушаваща цел поради технологиите, трансформирали компанията в един от водещите самолетостроители и стратегически производител на военна техника. Смята се, че задачата е била достъп до секрети в производството. През януари компанията удостовери, че е имало " непозволен достъп до данни " след " случай в сигурността ", само че хора, осведомени с офанзивите, считат, че през последната година е имало надалеч по-голяма интервенция.

Според Ромен Ботан, експерт по сигурността в авиокосмическата промишленост, офанзивата удостоверява, че за хакерите са по-важна цел " слабите звена " по веригата - отбраната на огромни компании е добра, само че по-малките (каквито са някои доставчици) са лесна цел.

Кой стои зад офанзивата

Изглежда, хакерите са се интересували от механически документи, свързани със узаконяването на разнообразни елементи от самолетите. Задигнати са и документи, свързани с мотори на военнотранспортния аероплан A400M - едни от най-мощните в света.

Макар никой от източниците на " Франс прес " да не може официално да разпознава причинителите на офанзивата, съмненията са към китайски хакери, поради кражбата на сензитивна информация и претекста, който биха имали. Китай към този момент прозвежда първия си пътнически аероплан С919, само че държавният самолетостроител Comac към момента не може да бъде сертифициран. Според един от притежателите моторите са една от областите, в които научноизследователската и развойна активност в Китай е слаба.

Няколко от източниците имат вяра, че група, обвързвана с комунистическата партия - известна APT10 - може да е обвързвана с офанзивата. Възможно е обаче и друга група да е виновна - JSSD, настояща като част от районното министерство на сигурността в източната провинция Дзянсу. Причината е, че тя работи главно в тази промишленост и наема хора, " осведомени с езика, софтуера и кодовете в авиацията ". Американското правосъдно министерство свързва последната гупа с с офанзива от предходната година против мотори, разработвани от " Дженерал електрик " и френстата " Сафран ".

Франция и " Еърбъс " са в внимателно състояние след офанзивата, споделя събеседник на " Франс прес " - те би трябвало да имат поради сериозните търговски връзки с Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР