Европейският регулатор по конкуренцията разследва дали многомилиардната инвестиция на Microsoft

...
Европейският регулатор по конкуренцията разследва дали многомилиардната инвестиция на Microsoft
Коментари Харесай

ЕК разследва връзките на Microsoft с OpenAI

Европейският регулатор по конкуренцията проверява дали многомилиардната инвестиция на Microsoft в OpenAI е обхваната от Регламента за сливанията на Европейски Съюз. Ход, който може да докара до публично следствие на най-голямото партньорство, обвързвано с изкуствения разсъдък, оповестява Financial Times.

Британските и американските регулатори към този момент ревизират инвестицията на Microsoft на стойност близо 13 милиарда $ в OpenAI - основателя на ChatGPT. Съюзът сред двете компании е един от най-обсъжданите в софтуерната промишленост.

Еврокомисарят по конкуренцията на Европейски Съюз Маргрете Вестагер пътува до Силициевата котловина тази седмица, с цел да се срещне с изпълнителните шефове на водещи американски софтуерни компании. По време на визитата си тя ще беседва и с управителни чиновници в OpenAI. Необичайното в връзките сред Microsoft и OpenAI Миналия месец пазарният и конкурентният регулатор на Англия първи обърнаха взор към договорката сред Microsoft и OpenAI. Това става след корпоративен спор, в който изпълнителният шеф на компанията за изкуствен интелект беше отхвърлен от борда на шефовете единствено с цел да бъде върнат на поста си няколко дни по-късно.
Реклама
Microsoft дружно с други вложители прикани за възобновяване на Сам Олтман, само че приключи с място на наблюдаващ без право на глас в борда на OpenAI. Прегледът от страна на Европейски Съюз е предварителна стъпка, само че в случай че открие задоволително учредения, Европейската комисия може да предприеме цялостно следствие дали инвестицията дава отговор на наредбите на Европейски Съюз.

Антитръстовите следствия в партньорството на Microsoft и OpenAI са усложнени от техните необикновени връзки. Въпреки обещанията си да влага милиарди долари в IT инфраструктура поради ролята си на " извънреден заоблачен снабдител " на OpenAI Microsoft няма дял в AI компанията. Вместо това разполага с лимитирани права върху нейните облаги. Какво се случва в останалата част от пазара Брюксел споделя също, че е " разгледал част от споразуменията, подписани сред огромните играчи на цифровия пазар и разработчиците и доставчиците на генеративен изкуствен интелект " и " изследва въздействието на тези партньорства върху динамичността на пазара ".

След излизането на ChatGPT огромните софтуерни колоси се надпреварват със подписване на покупко-продажби с нови AI компании. Стартъпи като Inflection, Cohere, Anthropic и Mistral търсят достъп до огромни облачни запаси за калкулации и високопроизводителни чипове, които са нужни за основаването на огромните езикови модели и системи в основата на генеративните AI принадлежности.

През последната година Гугъл и Amazon вършат многомилиардни залози по отношение на частни AI компании като Anthropic. Microsoft е покровител и на Inflection, до момента в който производителят на чипове Nvidia прави поредност от вложения в AI стартъпи. Отговорът на на Microsoft " От 2019 година построяваме партньорство с OpenAI, което предизвиква повече нововъведения и конкуренция в региона на изкуствения разсъдък, като в същото време резервира независимостта на двете компании ", споделят от Microsoft пред Financial Times. Компанията прибавя, че единственото, което се е трансформирало неотдавна, е фактът, че Microsoft ще има към този момент роля на наблюдаващ, само че без право на глас, в борда на шефовете на OpenAI.
Реклама
Миналия месец президентът на Microsoft Брад Смит сподели, че връзките му с OpenAI са " доста по-различни от форма на придобиване ".
Свързани публикации Европейски Съюз утвърди първия в света закон за контролиране на изкуствения разсъдък 9 декември 2023, 14:11 Рисковете за вложенията на Microsoft след разтърсванията в OpenAI 27 ноември 2023, 12:07 Сам(о) Олтман ще ни избави 23 ноември 2023, 14:15 Драмата към Сам Олтман демонстрира по-дълбоко разделяне в софтуерния свят 23 ноември 2023, 10:21 Бъдещето на OpenAI остава неразбираемо в изискванията на опълчване сред личния състав и борда 21 ноември 2023, 15:27

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР