Европейският пазар отчита ръст в продажбите на нови автомобили през

...
Европейският пазар отчита ръст в продажбите на нови автомобили през
Коментари Харесай

България бележи най-голям скок в продажбите на нови коли в ЕС

Европейският пазар регистрира растеж в продажбите на нови коли през септември. Данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) сочат, че нарастването на годишна база е с 9.6%. В България обаче растежът на продажбите е главозамайващ – цели 46.4%.

Септември е вторият следващ месец на напредък през тази година, откакто през първите шест месеца продажбите в целия Европейски Съюз се свиваха. През цялото това време обаче само България отчиташе растежи в регистрациите на нови коли.

През август нарастването на годишна база бе 30%. Огромният септемврийски растеж (46.4%) пък прави страната ни безспорен отличник в продажбите на нови коли. Спрямо същия месец на 2021 година, новите регистрации нарастват с 671 бр, достигайки 2 117.



През интервала януари – септември България е единствената в целия Европейски Съюз, която регистрира двуцифрено нарастване на новите регистрации на коли. През обсъждания интервал те нарастват с 15.4%, достигайки 21 975 броя.
Данните за Европейски Съюз
Увеличението в продажбите през септември значително се дължи на ниската база за съпоставяне по отношение на същия месец на 2021 година, когато дефицитът на полупроводници попречва производството на транспортни средства. Четирите най-големи пазара в Европейски Съюз, Германия и Испания записват двуцифрени скокве (съответно +14.1% и +12.7%), до момента в който Франция (+5.5%) и Италия (+5.4%) демонстрират по-скромни темпове на напредък.



През първите три тримесечия на 2022 година пазарът на леки коли в Европейски Съюз се свива с 9.9% до 6 784 090 единици макар позитивните резултати, регистрирани през последните два месеца. Това бе отразено в представянето на множеството страни, като всички съществени пазари в района бяха изправени пред загуби през този деветмесечен интервал. Италия означи най-рязко намалени (-16.3%), следвана от Франция (-11.8%), Германия (-7.4%) и Испания (-7.4%). 
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР