Европейският парламент ще избере утре нов заместник-председател на институцията на

...
Европейският парламент ще избере утре нов заместник-председател на институцията на
Коментари Харесай

Европарламентът избира нов зам.-шеф на мястото на Ева Кайли

Европейският парламент ще избере на следващия ден нов заместник-председател на институцията на мястото на Ева Кайли, упрекната в Белгия в корупция и пране на пари. Това заяви при започване на първата за годината сесия на евродепутатите в Страсбург ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола. Екологичен потенциал се гордее с откритостта и достъпността си, които основават доверие, по тази причина по отношение на всяка корист с Екологичен потенциал би трябвало да се работи уверено и слабостите да бъдат отстранени, съобщи Мецола. Събитията от предишния месец сътвориха потребност да възстановим доверието на европейските жители, те заслужено желаят отчетност и честност, добави тя във връзка разкритията за корупция измежду евродепутатите и техните сътрудници в полза на Мароко и Катар.

Мецола заяви, че първите стъпки в отговор на абсурда към този момент са обрисувани. По нейните думи бъдещите ограничения ще обиден също някогашните евродепутати, както и представителите на страни отвън Европейски Съюз, които търсят взаимоотношение с евродепутатите.

Още при започване на месеца в Екологичен потенциал беше задействана процедура по събаряне на имунитета на забърканите в абсурда евродепутати, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Няма да има никаква безотговорност, безусловно никаква ", съобщи тогава Мецола. Тя акцентира, че Екологичен потенциал е на страната на закона и че ще направи всичко, с цел да се бори против корупцията.

На членовете на Европейския парламент може да бъде неразрешено да лобират в продължение на две години след овакантяване на поста си, излиза наяве от предложение за преразглеждане на разпоредбите за лобиране и бистрота на органа, което се чака да бъде публично показано тази седмица, написа изданието " Политико ". Според двама чиновници на Екологичен потенциал, осведомени с въпроса, Мецола ще предложи общо 14 точки. Освен краткотрайната възбрана за лобиране, предложенията ще задължат всеки, който влиза в двете здания на Екологичен потенциал в Брюксел и Страсбург, да заявява с кого се среща, ще бъдат неразрешени неофициалните другарски групи на членовете на Екологичен потенциал с страни отвън Европейски Съюз и ще се изисква от членовете на Екологичен потенциал да дават данни за източниците си на приходи.

Много от предложенията са бързи решения, които - в случай че получат поддръжката на членовете на Екологичен потенциал - могат да бъдат приложени в границите на няколко месеца. В проекта на Мецола ограниченията са разказани като " първи стъпки ". Но все пак евентуално групите, следящи за прозрачността в политиката, ще упорстват за повече.

Докато някои от по-простите хрумвания председателката може да реализира и сама - като да вземем за пример проекта за основаване на специфичен портал за бистрота на уеб страницата на Екологичен потенциал - по-сложните оферти ще изискват политическо единодушие и гласоподаване, изключително когато става въпрос за финансовите заявления на членовете на Екологичен потенциал.

Основната концепция на Мецола е да се сътвори решетка от условия, която, въпреки и в никакъв случай да не е 100 % сигурна, би могла да понижи възможностите за повтаряне на сходен скандал.

Централно място в предложенията заема концепцията да се задължат всички членове на Екологичен потенциал, сътрудници или държавни чиновници да оповестяват с кого се срещат при разискване на настоящата законодателна работа, без значение дали тези срещи се организират в парламентарните пространства или не. Това би било забележителна смяна - сега единствено докладчиците или ръководителите на комисии са задължени да оповестяват такава информация. Всеки път, когато на даден евродепутат е предоставено да напише отчет, той ще би трябвало да заявява какви спорове на ползи има по този въпрос.

Съгласно препоръчаната скица длъжностните лица на Европейски Съюз ще правят инцидентни инспекции на групите, които са се вписали в регистъра за бистрота. Всички представители на страни отвън Европейски Съюз също ще би трябвало да бъдат включени в регистъра за бистрота, с цел да могат да лобират.

Поуки бяха извлечени и от активността на Пиер Антонио Панцери, някогашен народен представител от Социалистите и демократите, който е един от упрекнатите в корупция около абсурда " Катаргейт " и който е имал безграничен достъп до Екологичен потенциал, откакто напуснал институцията през 2019 година и основал неправителствена организация, наречена " Борба с безнаказаността ". Сега Мецола предлага някогашните членове на Екологичен потенциал към този момент да не получават непрекъсната карта за достъп до постройката, а вместо това да би трябвало да се записват всеки ден за еднодневен пропуск на особено бюро.

Ще бъдат затегнати ограниченията освен за членовете на Екологичен потенциал, само че и на техните сътрудници и чиновници. На тях ще им бъде неразрешено да заемат по едно и също време с работата си управителни длъжности в неправителствени организации. Следва да се означи обаче, че на самите депутати няма да бъде неразрешено да имат втора работа.

Мецола дефинира абсурда " Катаргейт " като офанзива на непознати сили против демокрацията в Европейски Съюз. В реалност обаче Екологичен потенциал има неприятен опит в надзора на личните си членове и в използването на вътрешните си правила и разпореждания. Единственият орган, който следи за нарушаванията на депутатите, е Консултативната комисия за държанието на членовете на Екологичен потенциал. Предложенията на Мецола са неразбираеми във връзка с метода, по който ще се усилят пълномощията на тази комисия, формирана от членове на Екологичен потенциал.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР