Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско,

...
Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско,
Коментари Харесай

Без промяна в цените и с наполовина пълен язовир Жребчево започва поливният сезон в Сливенско

Няма смяна в цената на водата за напояване в Сливенско, тя се резервира като миналогодишната, съобщи пред Българска телеграфна агенция инж. Пламен Иванов, шеф на " Напоителни системи " - клон Сливен.

15,54 лева е таксата на декар, 20 ст. без Данък добавена стойност е цената на кубик вода. И тази година ще има 80 % дотация за употребяваните количества вода.

" Започнахме към този момент да пълним каналите и тръбопроводите за подготовка за поливане и с цел да ги изпитаме за повреди ", уточни той. Няма още интензивно започване на поливен сезон, чието начало обявихме от 13 май. Има поръчки, свързани с вкарване на торови препарати ".

 

Пламен Иванов осведоми, че са били осъществени поправки на оборудванията за близо 10 милиона лв. европейски средства по размер 4-3 от Програмата за развиване на селските региони. Ремонтиран е бил основният магистрален канал в региона на селата Гавраилово и Чинтулово, където са били напълно преоблицовани 2,7 км тръби, както и в региона на с. Самуилово, сменен е бил железен водопровод в региона на новозагорските села Кортен - Караново със стъклопластови тръби.

Язовир " Жребчево " към днешна дата е цялостен на близо 50 % - към 200 милиона куб. м, като цялостният му потенциал е 400 милиона куб.м. Очаква се водата в язовира да е задоволително, с цел да обезпечи поливния сезон през тази година, сподели инж. Иванов. Заявените площи за напояване са към 60 000 декара, което е с близо 30 % повече от предходната година. Най-много поръчки се получават от производителите на царевица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР