Европейският парламент призна в резолюция, приета в четвъртък, глада, причинен

...
Европейският парламент призна в резолюция, приета в четвъртък, глада, причинен
Коментари Харесай

ЕП призна сталинския Гладомор за Геноцид

Европейският парламент призна в резолюция, призната в четвъртък, глада, породен от руския режим в Украйна през 1932-1933 година - прочут като Гладомора - за геноцид, съобщи пресслужбата на институцията, съобщи Дневник.

Евродепутатите остро осъждат тези дейности, довели до гибелта на милиони украинци, и приканват всички страни и организации, които към момента не са го създали, да последват образеца и да го признаят за геноцид.

Парламентът декларира, че прикриването и прославянето на тоталитарния руски режим и възраждането на култа към руския деспот Йосиф Сталин са довели до това, че днес Русия е страна спонсор на тероризма.

Членовете на Европарламента също така осъждат ужасяващите съветски закононарушения, осъществявани още веднъж против украинския народ, като целенасоченото заличаване на гражданската енергийна инфраструктура на Украйна през зимата.

Резолюцията упреква настоящия съветски режим в нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, блян да се ликвидира Украйна като национална страна и да се унищожи идентичността и културата на нейния народ.

Тя също по този начин осъжда обстоятелството, че продължаващата война е основала световна продоволствена рецесия, като Русия унищожава и ограбва складовете за зърно в Украйна и продължава да затруднява обезпечаването на износа на украинско зърно за най-нуждаещите се страни в света.

Освен това евродепутатите желаят Европейски Съюз и трети страни да покачат осведомеността за събитията, свързани с Гладомора и други закононарушения, осъществени от руския тоталитарен режим.

Докато осъжда сегашния съветски режим за манипулиране на историческата памет за личното си оцеляване, Европарламентът приканва Руската федерация, като главен правоприемник на Съветския съюз, да се извини за тези закононарушения.

Резолюцията беше призната с 507 гласа " за ", 12 " срещу " и 17 " въздържал се ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР