Синдикален шеф зарадви ръководствата на всички висши учебни заведения с

...
Синдикален шеф зарадви ръководствата на всички висши учебни заведения с
Коментари Харесай

Шефът на КНСБ: Утре по сметките на ВУЗ-овете влизат 39 млн. лева

Синдикален началник зарадви управленията на всички висши образователни заведения с тази вест.

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лв. в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното погашение стана факт в хода на диалозите през изтеклата седмица. Това изясни пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието по какъв начин на две етапи да се изпълнят законовите разпореждания и да бъдат открити нужните финанси за висшето обучение. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лв., със задна дата 1-ви януари, както беше контрактувано, и трябваше да стане по-рано, само че не стана. И това разсъни силата за митинги в целия бранш “, добави Димитров.

Той посочи, че допълнителните средства от към 41 милиона лв. „ са извоювани през последните дни “.

Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде признато от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се обезпечават и спомагателните нараствания на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите образователни заведения, а освен на асистентите, с 290 лв.. И с 200 лв. нарастване от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше планувано нищо в Бюджет 2024. Както има нарастване и на стипендиите за докторанти, сподели още президентът на КНСБ.

Пламен Димитров подчерта, че за второто разпореждане, което би трябвало да бъде признато до обяд на 20-и май, уверението на служебния министър председател и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

Протестът на университетите се отсрочва, държавното управление отпусна спомагателни 40,7 млн. лева за висшето обучение

„ Големият въпрос беше по кое време и по какъв начин могат да бъдат обезпечени парите от неотдавна гласувания Закон за висшето обучение. Ангажиментите, които трябва да се обезпечат тези 184 млн. лв., които не могат да бъдат открити сега и по тази причина са нужни спомагателни планове и средства. Това обаче би трябвало да стане с уговорката на всички политически партии и по тази причина ние предприехме тази бърза совалка сред всички парламентарно показани партии, които най-после поддържаха в писмен тип да поемат своя ангажимент “, разяснява той.

Президентът на КНСБ уточни, че това е повода синдикатите да запазят протестната си подготвеност за след изборите, написа novini.bg.

Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази сила и да изчакаме да забележим дали политиците ще си спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма изясненост с какви средства разполага и какво може да предложи, тъй като през юни се получават заплащания по доста от налозите. Това измислихме към този миг, дали е най-хубавото - не знам, но това е вероятното към сегашния миг, сподели още той.

Според Димитров висшето обучение е било подценявано години наред и това нарастване на заплатите е справедливо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР