Известен наш политик привлече вниманието върху себе си с това,

...
Известен наш политик привлече вниманието върху себе си с това,
Коментари Харесай

Бивш министър: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

Известен наш политик притегли вниманието върху себе си с това, което сподели.

Всякакво разпределяне на пари в бъдеще би трябвало да се комбинира с фрапантни промени в бюджетната сфера. 

Това съобщи пред БНР Николай Василев, някогашен вицепремиер и министър на стопанската система, и изрече мнение, че в случай че би трябвало в страната на някого най-вече да се усилват заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските служащи.

" Държавата харчи прекомерно доста, а няма никакви промени.... Реформите са заплашителен недостиг, а в последните години следим безпорядък и популизъм ", акцентира той и добави, че все пак икономическото положение на страната е положително, т.е. " се движим напред и няма криза ".

Според Николай Василев има потребност от голяма промяна във висшето обучение:

" То е едно от най-слабите звена в нашето общество и съществена причина за демографската рецесия. Когато младежи отиват в чужбина да учат, а може и вечно, ето я демографската рецесия. Университетите би трябвало да са по-малко, местата да са по-малко, структурата на специалностите би трябвало да е по-различна, отговаряща  на потребностите на пазара на труда, да се борим за повече задгранични студенти, с цел да си запълним университетите, и двойни заплати за преподавателите. Но не преди избори, а през всички последващи бюджети с новаторски държавни управления ".

По думите на Василев заради неналичието на политическа непоклатимост България изпуска големи благоприятни условия.

" През 2005 година, когато бях в държавното управление, мислехме, че през 2009 година ще сме в еврозоната. Сега не мога да кажа дали сме по-близо до еврозоната, или не сме ", разяснява той. 

Бившият вицепремиер и министър на икономиката определи инфлацията като едвам четвъртия фактор, забавящ приемането на еврото в България:

" На трето място слагам огромния проблем с това, че влязохме в сивия лист за финансиране на интернационалния тероризъм и прането на пари.... На второ място е казусът с недостига, който отново се връща като бумеранг.... На първо място е политическа воля, която не е декларирана откровено след държавните управления, които вкараха България в Европейски Съюз, а от този момент е все мрън, мрън.... Нито едно държавно управление не направи никаква осведомителна акция. Чуват се единствено гласовете на хората, които приказват лъжи, само че са против еврозоната. Техният глас се чува ".

Николай Василев съобщи, че важно за България е да има " обикновено и умерено държавно управление, което да възстановява и успокои страната ", написа cross.bg. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР