Европейските правителства канят тайванските и южнокорейските компании да дойдат и

...
Европейските правителства канят тайванските и южнокорейските компании да дойдат и
Коментари Харесай

Матю Карнинчниг, Politico: Зеленият преход движи сектора на чиповете в ЕС

Европейските държавни управления канят тайванските и южнокорейските компании да дойдат и да влагат в произвеждане на микрочипове в Европейския съюз, само че блокът има капацитет да възвърне личното си произвеждане. Има обичаи в тази посока изключително в някогашната Източна Германия. В Дрезден и Лайпциг са най-големите софтуерни клъстери за произвеждане на микрочипове.

Това сподели по време на провеждащия се през днешния ден конгрес Digital Trends 2023 главният сътрудник за Европа на световната медийна организация POLITICO Матю Карнинчниг, който направи дисекция на тактиката на Европейски Съюз за привличането на вложения от някои от най-големите производители в света на най-горещата стока - микрочиповете.

Производството на микрочипове е от голямо значение за индустриалното бъдеще на Европа, в това число за България, уточни журналистът.

Съединени американски щати има проект за 200 милиарда $ вложения в микрочипове до 2030 година Европейски Съюз има подобен проект, само че сега едвам 8% от този световен пазар е в Европейски Съюз. Очаква се да стигне до 20%. Като цяло този пазар ще експлодира на международно равнище, добави Матю Карнинчниг. „ В Европа мотор на растежа на промишлеността за микрочипове ще бъде т. нар.Зелен преход, разяснява той. Колкото повече електрически автомобили се движат по улиците, толкоз повече микрочипове ще са нужни “, сподели журналистът.

Той обаче акцентира, че проектът на Европа е по-малко упорит. Фокусът на Европейски Съюз е вложенията в промишлеността с микрочипове да идват най-вече от държавните управления и да се поддържат със дотации. Немското държавно управление, да вземем за пример, има желание да влага 10 милиарда $ най-вече за произвеждане, до момента в който Съединени американски щати влагат както в произвеждане, по този начин и в развойна активност, сподели журналистът на Politico.

Тайван и Южна Корея са главните играчи на пазара в производството на микрочипове. Европейски Съюз има нуждата от трагично разширение на това произвеждане, сподели още Карнинчниг.

Той уточни, че Германия е добър проблем, с цел да се види какво е допустимо в Европа. „ Първият компютър, който източногерманците създадоха през 1960 година, който в действителност е копие на IBN, беше много сполучлив за времето си и по-късно се разви допълнително модели компютри по-късно. Резултатът от това е, че когато стената падна и задграничните компании желаеха да влагат в Европа, те пристигнаха в източна Германия, която към този момент имаше обичаи в производството на микрочипове и компютри “, сподели Матю Карнинчниг.

„ България по време на комунизма е била център за произвеждане на компютри и технологии. Това може да се възвърне по образеца на Източна Германия “, сподели още журналистът на Politico. „ Очевидно е, че няма да се превърнете в Тайван за една нощ, само че в случай че фактически промишлеността с микрочиповете ще се развие до 1 трилион $ до 2030 г, тогава имате всички шансове “, приключи той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР