Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият план на ЕС

...
Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият план на ЕС
Коментари Харесай

ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия

Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият проект на Европейски Съюз за по-добра съгласуваност на работата с идващите мигранти, откакто сред Италия и Франция избухна гневен спор за избавителна лодка за бежанци.

Франция упрекна Италия, че не е спазила морското право, като е отхвърлила плавателния съд на неправителствената организация по-рано този месец, което провокира спешни договаряния в Брюксел, с цел да се предотврати нов спор в Европейски Съюз по политическия въпрос.

Всички страни дефинираха срещата като продуктивна, макар че чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан, чиято страна ръководи Европейски Съюз, по-късно съобщи, че всички участници са се съгласили, че " може и би трябвало да се направи повече " за намиране на трайно решение.

Министрите ще се съберат още веднъж на авансово планувана среща на 8 декември, с цел да продължат " сложната полемика ", сподели той.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, комисарят, претрупан с " насърчаването на нашия европейски метод на живот ", съобщи, че Европа не може повече да се задоволява с следващото ad hoc решение.

" Не можем да продължаваме да работим за случай по случай, транспортен съд по транспортен съд, случай по случай, маршрут по маршрут ", сподели той и напомни, че предходни рецесии са били употребявани от " популистки и еврофобски сили ".

Броят на търсещите леговище към момента е надалеч по-нисък от равнищата през 2015 година и 2016 година, само че разногласието към този момент подкопа краткотрайния пакт за по-равномерно систематизиране на идващите в 27-членния блок.

От години Брюксел се пробва да реализира единодушие и да приложи нова политика за шерване на отговорността за мигрантите и търсещите леговище, само че разногласието сред Рим и Париж изведе въпроса на напред във времето.

По-рано този месец новото държавно управление на Италия под управлението на крайнодесния водач Джорджия Мелони отхвърли да позволи на плаващ под норвежки байрак транспортен съд на неправителствена организация да дебаркира с 234 мигранти, избавени от Средиземно море.

В последна сметка корабът " Оушън Викинг " продължи към Франция, където управляващите реагираха гневно на позицията на Рим и преустановиха действието на по-ранна договорка за приемане на 3500 търсещи леговище, блокирани в Италия.

Скандалът подкопа краткотрайното решение на Европейски Съюз и накара Париж да свика изключителна среща на министрите на вътрешните работи на 27-те страни членки през вчерашния ден.

" Кризата с " Оушън викинг " беше малко импровизация ", призна Схинас, защитавайки новия проект на неговата комисия за по-добра съгласуваност на избавителните интервенции и идването на мигранти и бежанци.

" Имаме двадесет съответни дейности, имаме значимо политическо съглашение, всички са ангажирани да работят, с цел да не се възпроизвежда сходна обстановка ", сподели той.

Френският министър на вътрешните работи съобщи, че няма причина Франция да приема мигранти, преместени от Италия, в случай че Рим " не приема лодките, не приема морското право ".

Италианският му сътрудник Матео Пиантедоси омаловажи случая с " Оушън Викинг ", като съобщи, че на срещата " не са обсъждани обособени случаи или оперативно ръководство ".

Той съобщи, че си е стиснал ръката с френския министър и че е налице " доближаване на позициите ", което разрешава на министрите да възобновят разискването на срещата на 8 декември.

Белгийският външен министър Никол де Мур прикани за " взаимност ", като съобщи, че Белгия приема повече от избрания й дял мигранти, заради което приемните ѝ уреди са претрупани.

Предишният проект беше направен, откакто средиземноморските страни, ситуирани по-близо до крайбрежията на Северна Африка, като Италия и Гърция, се оплакаха, че поемат прекомерно огромна отговорност за мигрантите.

Десетина държави-членки на Европейски Съюз се съгласиха да одобряват 8000 лица, търсещи леговище, като Франция и Германия одобриха по 3500, само че до момента са осъществени единствено 117 премествания.

В понеделник Европейската комисия показа нов проект за деяние за по-добро контролиране на идващите по централния средиземноморски морски маршрут.

Той не беше признат добре от организациите за помощ. Стефани Поуп, специалист по въпросите на миграцията към организацията за помощ " Оксфам ", назова проекта на Брюксел " следващото пренареждане на остарели хрумвания, които не работят ".

А един европейски посланик съобщи, че този проект " не съдържа нищо ново, тъй че няма да реши въпроса с миграцията ".

Въпреки това министрите го одобриха и Схинас съобщи, че той би трябвало да предотврати нови рецесии, до момента в който Европа още веднъж се пробва да контракти световен проект за миграцията, който да има силата на закон на Европейски Съюз.

Планът планува Брюксел да работи в по-тясно съдействие с Тунис, Либия и Египет, с цел да се опита да спре мигрантите без документи да се качват на кораби на трафиканти.

Докато Франция и Италия спорят във връзка известните случаи на трагични спасявания по море в централната част на Средиземно море, други столици на Европейски Съюз са по-загрижени за сухопътните направления през Балканите.

По данни на граничната работа на Европейски Съюз Frontex от началото на годината в блока са пристигнали близо 130 000 мигранти без документи, което съставлява нарастване със 160 %.

Междувременно гръцкият министър на вътрешните работи Нотис Митарачи се оплака, че Турция не съблюдава съглашението за миграцията от 2016 година, което включва приемането назад на мигранти, които нямат право на леговище. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР