Европейските градове, включително и българските, в които живеят над 70%

...
Европейските градове, включително и българските, в които живеят над 70%
Коментари Харесай

Новите предизвикателства пред съвременните градове

Европейските градове, в това число и българските, в които живеят над 70% от популацията са изправени пред нови провокации, свързани с миграционен напън, влошена градска инфраструктура, околна среда и висока безработица. Общите проблеми на европейско равнище са главната причина за търсене на общи решения за развиването на градовете и на районите. Около това мнение се сплотиха представителите на работна група за градско развиване (UDG) по време на извършеното в четвърътк съвещание в София.

Домакин на срещата беше Министерството на районното развиване и благоустройството, в чиито сфери на подготвеност са въпросите за териториалното доближаване и градската политика. Участниците в работната група приветстваха метода на България за образуване и осъществяване на специфична сесия, отдадена на градското развиване. По време на срещата бяха разисквани и съответни оферти и ограничения за справяне с провокациите пред градовете, както и напредъкът по 12-те партньорства от Градския дневен ред на Европейски Съюз по предпочитани тематики, по които работят представители на държави-членки, градски управляващи, Европейската комисия, ръководещи органи на оперативни стратегии, Европейска инвестиционна банка, специалисти, неправителствени организации и представители на частния бранш.

В края на 2018 година се чака да бъдат показани първите резултати от стартиралите 4 пилотни партньорства в границите на Градския дневен ред на Европейски Съюз, като техните достижения могат да бъдат употребявани при работата по останалите предпочитани тематики и партньорства.

12-те предпочитани тематики са избрани в главния документ, поставящ основите за действителното осъществяване на политика за градско развиване на европейско равнище – Пактът от Амстердам от 2016 година България партнира в 4 от тях посредством присъединяване на 3 български града – София (по тематика „ Дигитален преход “), Бургас (по тематика „ Градска подвижност “) и Габрово (по тематика „ Иновативни публични поръчки “), както и едно министерство – на околната среда и водите (по тематика „ Адаптиране към климата). Останалите 8 партньорства са в региона на качество на въздуха, жилищна политика, обществено включване на мигранти и бежанци, градска беднотия, кръгова стопанска система, работни места и умения в локалната стопанска система, енергиен преход към възобновима сила и енергийна успеваемост, както и стабилно потребление на земята и решения, основани на природата.

Участниците се сплотиха към концепцията за основаване на специфична работна група, която да координира и направлява осъществяването по 12-те предпочитаните тематики и партньорства. На срещата в София бяха разисквани съответните оферти за формат, състав и метод за организация на работа на работната група, както и съдействие на държавите-членки в нея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР