Европейската централна банка прекрати серията от повишения на лихвените проценти

...
Европейската централна банка прекрати серията от повишения на лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ запазва лихвените проценти стабилни след 10 поредни повишения

Европейската централна банка приключи серията от покачвания на лихвените проценти макар новите опасности от страна на петролните пазари в изискванията на войната сред Израел и Хамас.

Основният лихвен % ще остане на рекордно високото равнище от 4%, където беше доведен посредством 10 поредни покачвания, почнали през юли 2022 година и довели до връщане на лихвите на позитивна територия за първи път от 2011 година насам, отбелязва CNBC.

Решението за опазване на лихвените проценти евентуално ще ускори упованията, че най-големите централни банки в света, в това число Федералният запас на Съединени американски щати, всъщност са завършили със стягането на политиката, с което се поставя завършек на невижданата поредност от синхронизирани покачвания на лихвените проценти.

Това евентуално ще измести фокуса на пазара върху това какъв брой дълго лихвите би трябвало да останат на сегашните си високи равнища - комплицирана задача, защото вложителите към този момент залагат на идващия ход на ЕЦБ, добавя Reuters.

Управителният съвет съобщи, че последните информации удостоверяват средносрочната му прогноза инфлацията да доближи 2,1%.

" Очаква се инфлацията да остане висока прекомерно дълго, а вътрешният ценови напън остава мощен. Същевременно през септември инфлацията спадна доста, а множеството измерители на базисната инфлация продължиха да отслабват ", се споделя в изказването на Съвета на ЕЦБ.

Пазарите оцениха над 98% вероятността за задържане, откакто на предходното си съвещание ЕЦБ даде явен знак, че лихвите са достигнали своя връх.

Стъпката през септември беше избрана като миролюбиво покачване, защото ЕЦБ съобщи, че лихвите са достигнали нива, които биха съдействали за битката с инфлацията, в случай че " се запазят за задоволително дълъг интервал от време ".

Днес финансовата институция повтори това обръщение и съобщи, че вземането на решения продължава да зависи от данните.

Представители на ЕЦБ подчертаха в изявленията, че лихвите са по-високи за по-дълго време, като в същото време настояха, че инфлационен потрес би могъл да ги подтикне да ги покачат още веднъж, защото се стремят да понижат пазарните упования за идно понижаване.

Централната банка има потребност паричната политика да остане задоволително затегната, с цел да извърши актуалните си прогнози за инфлация от 5,6% тази година, 3,2% идната и 2,1% в " средносрочен проект ".

ЕЦБ обаче би трябвало да се съобрази и с трайно слабата бизнес интензивност и хладните прогнози за напредък от 0,7% през 2023 година и 1% през 2024 година, защото най-силната стопанска система в Европейски Съюз – тази на Германия е в застой, показва CNBC.

Банката прави оценка и волатилността на пазара на облигации, където доходността внезапно се увеличи, отразявайки световната ликвидация.

Повишаването на енергийните разноски, подтиквано от новия спор в Близкия изток, може да окаже напън върху инфлацията тъкмо сега, в който растежът се забавя. Това би довело до нездравословен интервал на стагфлация, при който инфлацията е висока, а растежът е в застой.

Промишлеността е в криза, знаците за настроенията сочат на юг, потреблението е приглушено и даже пазарът на труда стартира да омеква, като всичко това допуска стесняване през втората половина на 2023 година

Перспективите пред стопанската система наподобяват все по-несигурни, което заплашва по този начин нареченото " меко приземяване ", отбелязва Reuters.

Маркъс Брукс, основен капиталов шеф в Quilter Investors, също е на мнение, че рисковете за инфлацията остават в растежа на заплатите и в повишението на цените на силата вследствие на несигурността в Близкия изток.

" Подобно на други централни банки, пазарът би трябвало да чака по-високи лихвени проценти за по-дълго време, като вратата ще бъде оставена отворена, в случай че още веднъж забележим скок на инфлацията ", счита Брукс, представен от CNBC.

" Въпреки това, като се има поради стагниращата стопанска система и фактът, че другите централни банки са минали към режим на изчакване, ще би трябвало да се случи нещо ненадейно, с цел да бъдат нараснали лихвите още веднъж. Натискът бързо ще се измести към понижаване поради неналичието на стопански напредък. ", добавя финансистът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР