Европейската централна банка планира да поиска от търговските банки от

...
Европейската централна банка планира да поиска от търговските банки от
Коментари Харесай

ЕЦБ ще поиска от банките да увеличат размера на заделените от тях провизии за т.нар. лоши кредити



Европейската централна банка възнамерява да изиска от комерсиалните банки от еврозоната да заделят задоволително средства, с цел да покрият на 100 % размера на притежаваните от тях необслужвани заеми през идващите няколко години, оповестява организация Ройтерс, визирайки проектодокумент на ЕЦБ, определящ нови съществени правила в банковата сфера.

Агенцията отбелязва, че банките в еврозоната към момента имат така наречен " неприятни " (необслужвани) заеми за близо един трилион евро, които задръстват техните финансови салда и лимитират опцията за отпущането на свежи заеми. Този слаб банков кредитен напредък съставлява проблем за ЕЦБ, защото парира част от позитивния резултат от нейната стимулираща политика на ниски лихви.

Централната банка се мъчи от години да принуди кредитните институции да се отърват от техните необслужвани отговорности, които бяха най-вече насъбрани по време на дълговата рецесия в Европа, като предстоящите нови правила ще бъдат част от тези старания.

Според драфта, с който разполага Ройтерс, от 1-ви януари ЕЦБ ще даде на банките двугодишен период, в който да заделят спомагателни средства, с цел да покрият 100% от цената на притежаваните от тях необслужвани необезпечени задължения и седемгодишен период, с цел да могат да покрият целия си гарантиран дълг.

ЕЦБ отхвърли да разяснява плана, за който приказва Ройтерс и който е с дата от 1-ви септември, като Централната банка възнамерява да разгласи своите нови насоки във връзка с банковата система в сряда (5-и октомври).

Трябва да се има поради, че през първото тримесечие на актуалната година банките от еврозоната са заделили задоволително средства, с цел да покрият 45% от всички техни необслужвани експозиции. Очакваните нови правила могат да навредят най-вече на Гърция, Италия и Кипър, защото техните банки държат и най-голямата част от необлужваните отговорности в границите на еврозоната.

В плана на ЕЦБ също по този начин се показва, че въпреки новите насоки да не са обвързващи, от банките ще се чака в бъдеще да изясняват за съществуването на каквито и да било отклонения от тези правила и ще би трябвало да рапортуват на надзорните органи за тяхното съблюдаване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР