Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поиска от банките да предоставят

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поиска от банките да предоставят
Коментари Харесай

ЕЦБ затяга контрола и ще иска от банките ежеседмични данни за ликвидността

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изиска от банките да дават седмични данни за ликвидността си от септември.

Целта на финансовата институция е по този метод да наблюдава способността им да се опълчват на евентуални разтърсвания при повишение на лихвените проценти, съобщи ръководителят на надзора на ЕЦБ, представен от Reuters.

В изявление, оповестено от Milano Finanza, Андреа Енрия съобщи, че европейските банки са по-силни от преди, само че че финансовите пазари към момента са в " деликатна фаза " поради войната в Украйна, високата инфлация и бързо растящите лихвени проценти.

Всички тези фактори могат да усилят рисковете за ликвидността и финансирането, изяснява Енрия и прибавя, че ЕЦБ ще се концентрира върху това в границите на стрес тестванията и другите надзорни процеси, които се организират сега.

" Решихме от септември да изпращаме на банките ежеседмично искане за информация, с цел да разполагаме с по-свежи данни, които ще ни разрешат да следим по-добре развиването на ликвидността ", изясни той.

Понастоящем от банките се изисква да дават информация за ликвидността на ЕЦБ на месечна база, добавя Reuters.

Резултатите от стрес тестванията на банките ще бъдат оповестени през идващите няколко дни и съгласно Енрия, ще покажат, че европейските кредитори могат да отговорят на евентуална финансова рецесия на по-силна основа, с по-високи финансови равнища и по-солидни активи.

Запитан дали в Италия има потребност от трета огромна банкова група, с изключение на UniCredit и Intesa Sanpaolo Енрия съобщи, че има опция за по-нататъшна консолидация, както в други европейски страни членки.

Банковите регулатори на Европейския съюз започнаха стрес проби, с цел да ревизират по какъв начин банките биха могли да се оправят с дълъг интервал на висока инфлация и лихвени проценти в миг, когато Европейската централна банка увеличи разноските по заемите в еврозоната до най-високото им ниво от 22 години насам.

Резултатите, получени от всяка банка поотделно, без оценка " издържал " или " не издържал ", дават информация за годишните регулаторни оценки на финансовите буфери.

Резултатите се наблюдават от близко за признаци на резистентност в банковия бранш, изключително след неотдавнашните пазарни разтърсвания, провокирани от банкрута на Silicon Valley Bank и двама други кредитори в Съединени американски щати и подкрепеното от Швейцария избавяне на Credit Suisse от кредитора UBS.

Припомняме, че при започване на месеца ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард предизвести, че банката няма да остане " безучастна ", в случай че се стигне до по едно и също време увеличение на облагите и заплатите поради продължаващата висока инфлация в района.

ЕЦБ е бдителна във връзка с всички опасности, които биха могли да доведат до по-нататъшно повишение на инфлацията, в това число маржовете на облагата.

Централните банки обръщат все по-голямо внимание на този въпрос на фона на опасенията, че фирмите се възползват от по-високите цени и в допълнение подхранват инфлационния напън.

Данни на Международния валутен фонд от юни демонстрират, че половината от повишаването на европейската инфлация през последните две години се дължи на по-високите корпоративни облаги. МВФ предизвести, че може да се наложи фирмите да се задоволят с по-малки облаги, с цел да върнат инфлацията в естественото русло.

По време на конференция през юни Лагард съобщи на собствен ред, че нейният екип ще " предприеме по-твърди ограничения във връзка с паричната политика ", с цел да подсигурява, че няма да има по-нататъшен инфлационен напън от страна на облагите на предприятията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР